Gradul de deschidere a pietei de energie va fi, de la 1 iulie 2005, de circa 83%, cu 33% mai mare fata de cel prevazut initial, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Economiei, Codrut Seres, in cadrul seminarului "Liberalizarea pietei de energie electrica din Romania". Practic, toti consumatorii non-casnici vor putea sa-si aleaga furnizorul. In prezent, in Romania exista peste opt milioane de consumatori captivi (integral reglementati) si 2000 de consumatori care au dreptul sa-si aleaga furnizorul. De asemenea, exista 52 de producatori de energie electrica partial reglementati, opt societati de distributie si furnizare integral reglementate si 72 de furnizori concurenti independenti. In prezent, in Europa, exista un grad legal de deschidere de 100%, printre altele, in Spania (grad real de deschidere 18%), Germania (real 39%), Danemarca, Finlanda, Suedia, Marea Britanie si Norvegia (real - 50%). In Romania, gradul legal de deschidere a pietei este in prezent de circa 55%, iar cel real de 24%.

Deschiderea completa a pietei consumatorilor casnici va fi aplicata din 2007, insa este putin probabil ca populatia sa isi negocieze direct contractele de furnizare. Din experienta tarilor care au efectuat liberalizarea completa, s-a dovedit ca cei mai reticenti la schimbare sunt consumatorii casnici, astfel incat este de asteptat ca multi dintre acestia sa ramana in portofoliul Electrica si sa nu isi exercite calitatea de consumatori eligibili din 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri