Oficialii Holcim au indicat o crestere de 34,3% a vanzarilor Holcim Romania in primul trimestru al 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. La nivelul grupului, vanzarile nete ale au scazut cu 4%, la 5,51 miliarde de franci elvetieni, se arata in comunicatul companiei, cele mai afectate tari europene fiind Spania si Ungaria.

“Nu putem spune sigur ca in acest an vom inregistra o crestere mai mare decat anul trecut, datorita scumpirii creditelor imobiliare si a diferentelor de curs valutar, insa cererea cu siguranta va creste”, declara anterior Markus Wirth (foto), director general Holcim Romania, indicand ca punct de plecare dezvoltarea sectorului imobiliar si a infrastructurii. In opinia sa, piata isi va dezvolta in continuare potentialul de crestere de maximum 15-20% in acest an.

Cresterea pretului cimentului in Romania, in perioadele analizate, a fost de 3%, mult mai scazuta insa fata de majorarea pretului cimentului in tarile vecine ca Ungaria sau Bulgaria, cu 13,5% si respectiv 12,7%, fapt care a determinat vanzari in scadere in aceste state. Cea mai mare crestere a pretului materiei prime s-a inregistrat in Rusia, cu 95,7%, practic o dublare fata de perioada precedenta.

"Nu putem vorbi de un procent exact de crestere a pretului la ciment pe anul 2008, dar va fi o scumpire. Daca in 2007 pretul a crescut cu 10-15%, sper ca in 2008 scumpirea sa fie de doar 10-12%”, declarase Wirth la inceputul anului.

Citeste si:

Holcim este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment si agregate (piatra sfaramata, nisip si pietris), inclusiv activitati conexe precum producerea de betoane si asfalt, plus servicii aferente. Grupul are o prezenta puternica in peste 70 de tari, pe toate continentele si beneficiaza de o cerere robusta in state precum India si China, datorita dezvoltarii rapide a oraselor si extinderii infrastructurii.

Holcim Romania detine in prezent trei fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate.

In 2007, potrivit datelor preliminare, Holcim Romania a inregistrat o crestere cu 28% a cifrei de afaceri, pana la 290 milioane euro, comparativ cu 2006, cand a raportat afaceri de 220 milioane de euro. Aproximativ 70% din cifra de afaceri s-a datorat vanzarilor de ciment, restul fiind reprezentat de agregate si betoane.