Astfel, voluntarii implicati in proiect s-au mobilizat pentru a recupera o portiune din zona verde impadurita a orasului, principala sursa de oxigen si de agrement In natura pentru Petrosani.

De acest proiect vor beneficia toti locuitorii orasului, deoarece zona revitalizata este intocmai Bradetul Campusului Universitatii din Petrosani. Asociatia a obtinut sprijin de 7.040 de lei in cadrul programului Spatii Verzi, dispunand astfel de fonduri suficiente pentru a finanta si o campanie de informare si educare ecologica, care a trezit interesul a peste 100 de participanti.

Programul Spatii Verzi a fost lansat In 2007 de MOL Romania in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat la nivel national si continua anul acesta in 19 orase. Practic, 28 de organizatii non-guvernamentale primesc sprijin financiar, care totalizeaza 182.180 lei, pentru crearea sau reabilitarea din punct de vedere ecologic a unor spatii comune, parcuri de odihna, spatii pentru joaca si parcuri scolare cu ajutorul voluntarilor din comunitatile locale.

Se conteaza pe faptul ca cele 28 de proiecte castigatoare din programul de anul acesta vor atrage chiar mai multi voluntari decat in 2007, depasind probabil cifra de 10.000. Acestia vor „inverzi” o suprafata totala de 30.000 mp, echivalenta cu dimensiunea a 5 terenuri de fotbal.

Anul trecut rezultatele programului au depasit cu mult asteptarile companiei: in cele 19 proiecte s-au implicat aproape 6.000 voluntari, care au plantat 58.000 mp de spatii verzi - peste 5.850 de copaci si peste 6600 flori si plante ornamentale. Suprafata astfel reamenajata are dimensiunea echivalenta cu aproximativ 9 terenuri de fotbal.

Printre castigatorii editiei din 2008 se afla si doua organizatii care s-au bucurat de succes si in prima editie a programului: Asociatia Linisor din Hunedoara si Asociatia Proscoala din Carei. Aceasta din urma a obtinut si premiul principal al programului din 2007. Juriul a considerat ca prin proiectul intitulat „Parcul scolii – o oaza In desertul de beton”, au reusit cea mai spectaculoasa transformare a unui spatiu gri intr-unul plin de verdeata. Astfel, organizatia din judetul Satu-Mare a primit, drept premiu, inca o data suma obtinuta In cadrul programului, adica 7.500 lei.

In regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, programul Spatii verzi a fost lansat de grupul MOL in anul 2005. De atunci, la proiectul initiat in trei tari – Ungaria, Slovacia si Romania, au sosit peste 600 de aplicatii, dintre care peste 80 au beneficiat de sprijin financiar din partea MOL. Fondurile dedicate acestui program au crescut de mai mult de 10 ori de la prima editie, iar anul acesta, la nivel regional, fondurile disponibile se ridica la o suma totala de circa 560.000 RON.