Producatorul de caramida Ceramica SA Iasi a anuntat construirea unei noi unitati de productie, in urma unei investitii de 21 milioane de euro. Inaugurarea noii fabrici va avea loc la inceputul anului viitor, au declarat reprezentantii Ceramica.
“Ne orientam catre o noua investitie, intr-o alta locatie, pentru a deservi cererea tot mai mare de materiale de constructii. Vrem sa ne extindem si in alte regiuni. Odata cu punerea in functiune a noilor linii de productie de la Iasi, vom acoperi necesarul de caramida al intregii regiuni Moldova“, a declarat Iulian Mangalagiu (foto), director general al Ceramica Iasi.

Compania si-a bugetat un program de investitii de 45 milioane de euro, incepand cu 28 martie 2008, suma care va permite triplarea capacitatii existente de productie in urmatoarea perioada. “Daca in 2007 am crescut cu 23% capacitatea de productie, la 160.000 de metri cubi, in 2008 cresterea ne este limitata datorita atingerii pragului maxim de productie al instalatiei inaugurate anul trecut, pana la 180.000 de metri cubi, insa in 2009 vom produce un volum record de 460.000 de metri cubi de caramida”, a enuntat Mangalagiu.

Investitia in noile linii de productie ale fabricii din Iasi se ridica la 24 milioane de euro, dintre care 17 milioane de euro pentru linia de productie de caramida, respectiv 7 milioane de euro pentru linia de preparare a materiei prime. Liniile de productie se intind pe o suprafata de patru hectare, iar utilajele sunt produse de firme din Italia si Germania.

Ceramica Iasi a avut, in primul trimestru al anului 2008, o cifra neta de afaceri de 11.758.584 lei (3,1 milioane de euro) si un profit de 2.432.538 lei (aproximativ 660.000 de euro). “Profitul este in scadere fata de aceeasi perioada din 2007, ceea ce reflecta programul de investitii aflat in derulare, precum si cresterea cheltuielilor cu utilitatile si transportul. Estimam pentru anul 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane euro si un profit net de peste 3 milioane euro “, a adaugat Iulian Mangalagiu.

Directorul Ceramica estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro. Anul trecut, Ceramica Iasi a avut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 40% fata de 2006, cand a inregistrat venituri de 10 milioane de euro, profitul net atingand 3,8 milioane de euro.

Ceramica se intinde in prezent pe o suprafata de 13 hectare, la marginea Iasului si dispune de resurse de argila pe o suprafata de 30 de hectare in apropierea fabricii. Cariera este dotata cu utilaje de ultima generatie in valoare de 700.000 euro.

In prezent, consumul de caramida reprezinta 35% din totalul pietei de zidarie, estimata anul trecut la un volum de 6-7 milioane de metri cubi. Piata caramidei, in valoare de aproximativ 250 milioane de euro in acest an, reprezentand circa 2,9 milioane de metri cubi , cunoaste anual cresteri de pana la 15%, producatorii fiind nevoiti sa se confrunte cu importurile care ajung pana la 20-25% si limitarea capacitatii de productie.

Pentru a acoperi cererea din piata, producatorii de caramida investesc masiv in noi unitati de productie, cea mai recenta fiind noua fabrica de caramida Wienerberger de la Tritenii de Jos, langa Cluj, cu o investitie de 25 milioane de euro.

Fabrica este a treia unitate a concernului, dupa cea de la Gura Ocnitei, inaugurata in 2003 si cea din Sibiu, care functioneaza din 2004. Unitatea de la Cluj se intinde pe o suprafata de noua hectare, iar cariera de argila pe 21 de hectare, fiind concesionata pe o perioada de 15 ani, si va produce anual 150 de milioane de formate destinate pietei din zona de nord si nord-vest a tarii.

Wienerberger isi propune sa mai deschida doua fabrici in Romania, pentru a aproviziona pietele din nord-est si cea din zona Bucuresti. Anul trecut, Wienerberger Romania a avut un profit brut de 5 milioane de euro si o cifra de afaceri de 61 de milioane de euro.

Ceramica Iasi este un producator de blocuri si caramizi ceramice, sisteme de invelitori din tigle ceramice si placaje ceramice pentru interior si exterior. Actionarul majoritar al Ceramica S.A. Iasi, Advent International (prin Ugirofin) ,unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de pe piata romaneasca, controleaza in prezent 66% din pachetul total de actiuni al companiei incepand din luna iulie 2007. Advent International a investit masiv in ultimul an in Romania, in special pe piata de retail si constructii, in afaceri ca Dufa Deutek sau Ceramica Iasi.

Ceramica Iasi are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri