Distribuitorul de farmaceutice precizeaza, insa, ca profitul net a scazut de la 180.180 lei la 134.623 lei, din cauza imputinarii discounturilor aferente achizitionarii medicamentelor.

"Aceasta scadere a discounturilor a fost realizata in contextul reducerii acestora la nivelul tuturor societatilor ce actioneaza in piata farmaceutica deoarece importatorii si distribuitorii de medicamente platesc medicamentele la un curs mediu de 3,7 fata de 3,3 cursul la care au fost fixate preturile la medicamente in luna aprilie 2007", a declarat administratorul pe probleme economice al Ropharma, Alin Radasanu.

"Cu toate acestea, societatea nu a renuntat in trimestrul I 2008 la eliberarea de medicamente din cadrul programelor de sanatate, chiar daca adaosul comercial generat pe acest segment este de doar 1% (medicamente pentru diabet, oncologie, poliartrita reumatoida, stari postransplant si hepatita), iar discounturile aferente acestor produse au inregistrat scaderi semnificative", a precizat Alin Radasanu.

Distribuitorul de produse farmaceutice, Ropharma Brasov, a realizat pe parcursul anului 2007 venituri totale de 72.938.175 lei (peste 19,92 mil. euro), in crestere cu 15,2 % fata de nivelul anului 2006.
Potrivit companiei, cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 12,8% fata de 2006, ajungand la 61,18 milioane lei, in timp ce profitul net a fost de 648.433 lei, mai mare cu 14,6% decat cel din anul anterior.

Din totalul desfacere, comertul cu amanuntul a reprezentat 44.72% si s-a realizat prin reteaua proprie ce cuprinde 33 farmacii.

Citeste si:

"Ca si pe parcursul anilor precedenti, societatea a investit constant in reteaua sa de distributie, in 2007 volumul investitiilor situandu-se la peste doua milioane lei, cu peste 33% mai mult ca in anul 2006 (...) De asemenea, la sfarsitul anului 2007, societatea avea un cash-flow pozitiv cu un net inflow de 2,7 milioane lei. Capitalurile proprii se ridicau la suma de 9.213.462 lei", se arata intr-un comunicat emis recent.

Potrivit comunicatului de presa, rezultatele financiare ale Ropharma au fost confirmate in urma unui audit efectuat de catre societatea de audit financiar SoftCont.

Reprezentantii companiei au declarat la inceputul acestui an ca se are in vedere deschiderea unui numar minim de sase unitati in 2008. Majoritatea farmaciilor Ropharma sunt grupate in Moldova si de aceea in acest an se va incerca extinderea lantului si la nivel national, fiind vizate mai multe orase.

Totodata, acestia sustin ca Bucurestiul si orasele mari sunt considerate orase inchise din punct de vedere al patrunderii noilor jucatori pe piata farmaciilor, dar nu sunt excluse nici acestea datorita centrelor comerciale unde traficul este extrem de mare.

Societatea Ropharma Brasov pregateste in acest an fuziunea prin absorbtie cu societatile Farmaceutica Aesculap, Medica Bacau si Global Pharmaceuticals Brasov, SC Ropharma SA avand calitatea de societate absorbanta. Societatea este tranzactionata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti incheind sedinta bursiera de joi la pretul de 0,66 lei.