Petrom majoreaza valoarea investitiilor de la trei miliarde de euro pe cinci ani, cat erau estimate in 2005, la 1,5 miliarde euro anual pana in 2010, ca urmare a cresterii pretului petrolului si impactului crizei financiare globale care genereaza presiune inflationista, a anuntat compania.
"Evolutia companiei din ultimii trei ani a fost marcata de procesul amplu de modernizare si restructurare pe care il implementam cu succes. Intr-un mediu volatil si nu intotdeauna prielnic, ne-am atins in avans o serie de obiective pe care le stabilisem pentru 2010, am consolidat pozitia companiei si am adaugat valoare tuturor activitatilor noastre. Pretul ridicat al titeiului afecteaza nu numai pietele internationale, ci si Romania si implicit Petrom. Ne vom concentra in continuare asupra eficientei energetice si operationale si a dezvoltarii sustenabile pe termen lung", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Pe segmentul de explorare si productie (E&P), Petrom sustine ca se va axa pe stabilizarea productiei din Romania la 210.000 bep/zi si pe reducerea costului de productie, la circa 15 dolari/bep. In 2007, productia de titei in Romania a fost stabilizata la 89.000 barili/zi.

Estimarile privind productia internationala din regiunea caspica in 2010 au fost revizuite la circa 20.000 bep/zi, datorita reevaluarii potentialului de achizitii rentabile din regiune. Obiectivul pentru rata de inlocuire a rezervelor ramane neschimbat, de 70% pana in 2010. Compania a atins deja in 2007 o rata de inlocuire a rezervelor de 38%, de la circa 13% in 2006.

In ceea ce priveste activitatea de rafinare, obiectivele strategice raman eficientizarea activitatii, extinderea capacitatii de rafinare a Petrobrazi la 6 milioane de tone anual (de la 4,5 milioane de tone), imbunatatirea mixului de produse si reducerea considerabila a consumului propriu de titei.

Modernizarea activitatilor de rafinare se va finaliza in 2011, iar rezultatele acesteia sunt estimate sa apara in 2012.
Pana in 2007, au fost indeplinite deja cateva obiective importante: reducerea cu 70% a pierderilor prin facla si cresterea la patru ani a intervalului dintre doua revizii generale.

Compania isi propune sa devina un jucator important pe piata energiei, atat prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative. In acest sens, cel mai important proiect in derulare este constructia centralei electrice de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW, ce va intra in functiune in 2011.

Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3, 683 miliarde euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de rafinare si marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de explorare si productie, distributie gaze precum si produse chimice in 27 de tari pe cinci continente.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri