Potrivit unui comunicat, inspectorii ITM au verificat, pe tot parcursul lunii mai, aproape o suta de firme care activeaza in constructii. Verificarile au vizat angajarea si salarizarea personalului, organizarea activitatii de securitate si sanatate in munca, pregatirea si instruirea personalului, supravegherea starii de sanatate a angajatilor, asigurarea masurilor de protectie privind lucrul la inaltime, asigurarea masurilor de protectie impotriva pericolului de electrocutare, precum si cele referitoare la asigurarea masurilor de protectie la lucrarile de sapaturi.

Zece inspectori de munca au aplicat in total 49 de sanctiuni contraventionale, respectiv 32 de avertismente si 17 amenzi in valoare de 80 000 lei.

Inspectorii au verificat 44 societati comerciale care au puncte de lucru in judet si care desfasoara activitate in domeniul constructiilor. La opt dintre acestea au fost identificate 12 persoane care prestau activitatea fara a avea intocmite contracte individuale de munca anterior inceperii activitatii, fapt pentru care respectivii angajatori au fost sanctionati cu tot atatea amenzi contraventionale in cuantum de 20.000 lei.

Totodata s-au mai facut verificari la un numar de 47 de societati comerciale care au constructiile ca profil de activitate.

Citeste si:

Au fost constatate 98 deficiente pentru remedierea carora au fost dispuse tot atatea masuri de intrare in legalitate. Au fost sanctionati contraventional 36 dintre angajatorii controlati, fiind aplicate 32 de avertismente si noua amenzi contraventionale in valoare de 60 000 lei.

De asemenea, inspectorii de munca au dispus oprirea din functiune a sase locuri de munca si a sase echipamente tehnice.

Deficientele frecvent constatate in acest domeniu au fost legate de faptul ca instructiunile proprii nu contin toate particularitatile activitatilor desfasurate, lucratorii desemnati nu indeplinesc cerintele minime de pregatire in domeniul SSM, unii lucratori nu au examenele medicale periodice efectuate in termenul legal, iar unii lucratori nu poarta echipamentul individual de protectie din dotare.