Enel S.p.A si compania controlata de stat Electrica S.A. au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud.
Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a acestei tranzactii se ridica la aproximativ 820 milioane euro. La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro.

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuala a actionariatului EMS este urmatoarea: Enel – 64,4%, Fondul Proprietatea – 12%, Electrica – 23,6%.

Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administratie al Electrica Muntenia Sud, trei membri din cinci fiind desemnati de catre Enel: Matteo Codazzi ca presedinte, Luigi Giliotti si Claudio Zito.

"Finalizarea privatizarii Muntenia Sud reprezinta nu numai un important pas inainte pentru operatiunile noastre din Romania – care se vor dubla, dar si un reper semnificativ pentru liberalizarea sectorului romanesc de energie electrica. Intentionam sa desfasuram un plan de investitii ambitios pentru Muntenia Sud, cu o valoare de un miliard de euro pentru urmatorii 15 ani, pentru a imbunatati calitatea serviciilor si pentru a moderniza reteaua electrica in beneficiul clientilor nostri. Rezultatele de succes obtinute de Enel prin managementul companiilor de distributie din Banat si Dobrogea, privatizate in anul 2005, dovedesc ca putem aduce know-how si tehnologie, care contribuie la dezvoltarea economica a tarii: dorim sa obtinem acelasi succes si cu Muntenia. Acum, dupa ce am construit o masa critica in distributia si vanzarea de electricitate, ne urmarim obiectivul de a deveni un operator integrat pe verticala in sectorul energetic din Romania, prin proiecte de energie regenerabila, energie nucleara sau folosind tehnologia carbunelui curat. Investitiile noastre din Romania se vor adauga valorii pe care o cream si strategiei noastre", a declarat directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti.

La ceremonia prilejuita de incheierea tranzactiei au participat ministrul italian al Dezvoltarii Economice, Claudio Scajola, Vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko si Directorul General Executiv al Enel, Fulvio Conti.

Enel ajunge la 30% din piata de distributie de energie electrica din Romania prin preluarea EMS

Enel ajunge la 30% din piata de distributie de energie electrica din Romania prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud (EMS), a declarat, joi, directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti, prezent la ceremonia prilejuita de incheierea tranzactiei.

"In momentul de fata detinem 30% din piata de electricitate si dormin sa ne extindem. Vrem sa producem energia pe care o distribuim", a spus Fulvio Conti.

Acesta a mai precizat ca Enel are in plan construirea unei centrale de 800 Mw la Galati a carei investitie se ridica la aproximativ 900 milioane euro, precum si o investitie in energia eoliana in zona Dobrogei. Reprezentanti ai Enel, referindu-se la parteneriatul pentru realizarea proiectului "Braila" pe care compania il are cu E.ON si Termoelectrica, au spus ca atat Enel cat si E.ON au dreptul la cate 50 de procente fiecare din energia produsa.

Electrica Muntenia Sud (EMS) este compania de distributie a electricitatii pentru Bucuresti, precum si judetele Ilfov si Giurgiu. EMS este una dinte cele 8 companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de-a cincea privatizata de Guvernul Roman. La sfarsitul anului 2007, compania avea aproximativ 2.000 angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40.100 km si deservea 1,1 milioane clienti. In anul 2007, EMS a distribuit 5,54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. Enel produce, distribuie si comercializeaza electricitate si gaze naturale pe teritoriul Europei, in America de Nord si America Latina. Dupa preluarea companiei de utilitati spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 21 de tari cu aproximativ 75.500 MW capacitate de generare si furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru circa 50 milioane de clienti. Fiind listata la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari – aproape 1,7 milioane de investitori institutionali si de retail.

Compania are 73.500 angajati si opereaza o gama larga de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene si fotovoltaice. In anul 2007, Enel a inregistrat venituri de 43,7 miliarde euro, EBITDA in valoare de 10 miliarde euro si un profit net de 4 miliarde euro.

Dupa finalizarea vanzarii activelor non-strategice, Enel este intr-un proces de extindere internationala pe piata electricitatii si a gazului natural. Avand o capacitate de 30.000 MW in centrale pe baza de surse de energie regenerabile (hidro, geotermala, eoliana, solara, biomasa si cogenerare), Enel este lider mondial in acest sector.

In Romania, Enel activeaza, in prezent, in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dupa achizitia participatiei majoritare la doua companii de distributie, in urma procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei in 2004.

Enel Energie este compania care vinde electricitate tuturor categoriilor de clienti din Romania, in timp ce Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea sunt cele doua companii care gestioneaza reteaua de energie electrica, in cele doua regiuni.

In urma finalizarii achizitiei Electrica Muntenia Sud, compania isi dubleaza prezenta in sectorul de distributie de electricitate din Romania, ajungand la aproape 2,5 milioane de clienti, 93.000 km de retea si 5.700 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri