In Romania se comercializeaza anual aproximativ 2,5 milioane tone de seminte de rapita din care aproximativ 1,2 milioane sunt hibrizi, a mai spus Nicolae Nica. Acesta a adaugat ca in urmatorii trei ani BioCrop va adauga in portofoliul sau de produse inca trei hibrizi de rapita pe langa cei patru deja existenti (Rally, Exocet, Lilien si Hornet). Toti acesti hibrizi sunt importati de la Deutsche Saaterveredelung Germania (DSV) deoarece s-au dovedit foarte rezistenti la seceta si ger.

"Pe viitor vom ajunge la un portofoliu de 10 hibrizi de rapita. Inainte de a intra pe piata acestia vor fi testati pe o perioada de pana la trei ani dupa care vor fi scosi pentru comercializare", a spus Nicolae Nica. Acesta a mai spus ca in piata, din pacate, se observa o tendinta a producatorilor de a incerca mai intai soiurile ieftine, care insa sunt si neproductive. "Cei care sunt la inceput, pentru a capata experienta prefera soiurile de rapita mai ieftine, iar abia dupa un an sau doi insamanteaza soiuri mai competitive", a adaugat Nica.

Producatorii de rapita sustin ca pentru intretinerea si cultivarea unui hectar de rapita este necesara o investitie de 1500 - 2000 de lei, iar pentru a inregistra profit este negesar de o productie de 1500 kg/ha. In privinta pretului de vanzare al rapitei acestia cred ca in 2008 va inregistra o crestere de 40%.

Nicolae Nica a mai spus ca in momentul de fata aproximativ 5% din suprafata cultivabila este acoperita de rapita in timp ce in Franta acest procent este de 25. Directorul BioCrop estimeaza ca suprafata cultivata cu rapita se va stabiliza la 700 - 800 mii de hectare.