Grupul Teraplast Bistrita, unul din cei mai mari procesatori de PVC din Romania, a pus in functiune, la Saratel, o noua linie de productie a tubulaturii din PVC multistrat pentru canalizari exterioare, care va creste capacitatea de productie cu 4.000 tone/an, cu o valoare de 17,5 milioane lei.
Potrivit reprezentantilor companiei, in locatia aflata la 10 kilometri de Bistrita se va concentra cea mai mare parte din activitatile Grupului Teraplast. Pana in acest moment, la Saratel isi desfasura activitatea de productie doar compania Plastsistem, subsidiara a Teraplast, care produce, incepand din anul 2007, panouri termoizolante de tip sandwich.

Grupul Teraplast si-a propus, pentru urmatorii cinci ani, un program de investitii cu o valoare totala de 66 milioane de euro. Cea mai mare parte a acestor investitii, adica 45% din totalul planificat, se va realiza in anul 2008, urmand ca in 2009 sa se finalizeze 20% din totalul investitiilor planificate.

Programul de investitii din perioada 2008-2013 cuprinde constructia noilor fabrici la Saratel, extinderea capacitatilor de productie, precum si dezvoltarea regionala. Procesul de relocare va elibera o suprafata de 5,7 hectare de teren, situata aproape de centrul municipiului Bistrita.

Grupul Teraplast functioneaza in prezent in locatii relativ distincte, situate in zona intravilana a Bistritei, iar acest fapt atrage dupa sine atat dificultati de natura operationala, legate de activitatile curente de aprovizionare, distributie si administrare, cat si probleme de ordin strategic, privind conformitatea cu normele de mediu sau limitarea unor dezvoltari ulterioare ale Grupului in functie de evolutia pietelor relevante.

In consecinta, in perioada urmatoare, cu exceptia fabricii de teracota si a celei de tamplarie cu geam termoizolant Orizont, toate celelalte fabrici, inclusiv cea detinuta de societatea Politub, urmeaza sa fie relocate si integrate intr-un parc industrial privat ce va avea o suprafata totala de circa 20 de hectare.

Afacerile Teraplast au avansat cu 14% in primul trimestru, la 42,05 milioane lei (11,4 milioane euro), fata de acelasi interval din 2007, dar profitul net a scazut cu 38%, potrivit rezultatelor financiare publicate de companie.

Teraplast a derulat in aprilie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa, prin intermediul careia a strans circa 13 milioane de euro (51 de milioane de lei) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu aproape 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03 milioane de lei.

Grupul Teraplast Bistrita include firmele Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast este unul din cei mai mari procesatori de PVC din Romania, Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

Teraplast a aparut in anul 1990, dupa divizarea Intreprinderii de Materiale de Constructii a municipiului Bistrita, noua firma ingloband sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice. Teraplast are o traditie de 112 ani in fabricarea cahlelor de teracota, iar in domeniul prelucrarii maselor plastice, o experienta de 30 de ani.

Teraplast are patru actionari principali, SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice detinand in total 94% din actiuni. Numarul de angajati este de 682 de persoane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri