GE Energy impreuna cu consortiul grec Metka vor construi cea mai mare termocentrala pe baza de gaze din regiune la rafinaria Brazi a producatorului de petrol si gaze Petrom, situata langa Ploiesti, a anuntat GE Energy.
Noua centrala va avea o capacitate de circa 860 MW, iar 20% din productia de electricitate va fi folosita pentru activitatile companiei Petrom. Restul de 80% va fi vanduta pe piata de energie din Romania.

Proiectul de la Brazi este cea mai mare investitie din sectorul energetic dupa Unitatea 2 de la Cernavoda si
marcheaza intrarea pe piata de energie a companiei Petrom si a actionarului sau majoritar OMV.

"Aceasta centrala ne va ajuta sa ne atingem scopul de a produce aproximativ 8 – 9% din necesarul de electricitate din Romania pana in 2012", a declarat reprezentantul Petrom, Gerald Kappes.

Constructia centralei va demara la inceputul lui 2009, iar inceperea productiei de energie este preconizata pentru a doua jumatate a anului 2011. Cu o eficienta termica de peste 57%, aceasta centrala este considerata cea mai performanta din Europa de Est.

Pentru acest proiect GE va furniza doua turbine pe baza de gaz Frame 9FB, o turbina pe aburi GE D11, trei generatoare de racire cu hidrogen, doua generatoare pe baza de aburi pentru recuperarea caldurii si un sistem intergrat de control pentru noua centrala Mark Vle. In afara de furnizarea echipamentului GE va asigura servicii de management al proiectul si finaciar-juridice.

Metka, specializata in constructia proiectelor energetice, se va ocupa de constructia propiu-zisa a proiectului si va asigura de asemenea restul de echipamente.

GE este prezenta in Romania din 1984 si are peste 900 de angajati. Compania desfasoara afaceri in sectoarele de energie, aviatie, sanatate, real estate si finaciar.

Compania GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei, cu venituri de 22 miliarde de dolari in anul 2007. Avand sediul central in Atlanta, Georgia (SUA), GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturale si al energiei nucleare; in domeniul resurselor regenerabile (apa, energia eoliana, energia solara si biogazul), precum si al altor combustibili alternativi.

Principalele proiecte ale GE Energy in Romania sunt: doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 MW pentru Centrala Nucleara Cernavoda, un contract de prestari servicii contractuale incheiat pe o perioada de cinci ani cu SN Nuclearelectrica pentru un turbogenerator cu aburi GE cu o putere de 706 MW instalat la Centrala Nucleara Cernavoda, primul ciclu combinat de cogenerare din Romania la ELCEN Bucuresti Vest - Centrala Electrica de Termoficare, pe baza tehnologiei 9E, doua sisteme de cogenerare folosite de Fondul Roman pentru Eficienta Energiei pentru a produce energie electrica si termica in numele companiei farmaceutice Sicomed din Bucuresti.

De asemenea, compania participa la mai multe centrale electrice industriale ce functioneaza pe baza de co-generare, cu turbine pe gaz GE Jenbacher, in cadrul unor companii precum Carolli, Ursus, rafinaria Petrobrazi.
Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3, 683 miliarde euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de rafinare si marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de explorare si productie, distributie gaze precum si produse chimice in 27 de tari pe cinci continente.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri