Distrigaz Sud considera necesara o majorare a tarifelor la gazul natural cu 22% deoarece pretul acestuia a depasit in trimestrul al doilea al anului 420 dolari mia de metri cubi, la acesta adaugandu-se si pretul tarifelor de transport si inmagazinare, a anuntat compania.
"Avand in vedere aspectele mentionate, Distrigaz Sud considera necesara o majorare a tarifelor la gazul natural cu 22%. La ora actuala, costurile stabilite de ANRE nu acopera cheltuielile Distrigaz Sud si nici o societate nu poate supravietui mult timp in conditiile in care isi vinde produsele sub pretul de achizitie", arata reprezentantii companiei.

Conform sursei citate, in prezent, aproximativ 67% din gazul consumat in Romania se achizitioneaza din productia interna, iar 33% din import. Majorarea pretului barilului de petrol induce si modificarea celui practicat pentru gazul din import.

"Pretul pe care s-a bazat ANRE atunci cand s-a aprobat cresterea de la inceputul anului a fost, pentru gazul natural din import, de 370 dolari/1000 metri cubi, valabil pentru primul trimestru. In trimestrul al doilea, datorita cresterii cotatiilor petroliere, s-a ajuns la peste 420 dolari/1000 metrii cubi. La acestea se adauga si faptul ca in pretul final intra si alte elemente precum tarifele de transport si cel de inmagazinare, care, la randul lor, au crescut in perioada anterioara", mai precizeaza compania.

In contextul general actual in care energia este scumpa, la fel ca si in cazul petrolului, care inregistreaza recorduri istorice in ultima perioada, pretul en-gros al gazului s-a majorat, de asemenea, in ultimele luni in toata Europa.

"Din acest motiv, majoritatea companiilor europene importante din sectorul energetic au marit preturile cu 15-25% sau au anuntat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat", mai spun oficialii firmei.

Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, a declarat directorul din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare din domenuiul Energiei (ANRE) Gabriel Sarbu. Acesta a precizat ca in cursul saptamanii viitoare ANRE va formula un raspuns in privinta majorarii pretului la gazele naturale livrate populatiei, dar ca acesta nu va creste cu mai mult de 20%.

Potrivit acestuia, in 2007, in toata Europa, pretul gazelor naturale livrate populatiei a crescut cu 25%, iar pentru 2008 este anuntata o crestere cel putin asemanatoare.

Ultima majoarare a pretului gazelor a fost operata la 1 februarie 2008, cand ANRE a anuntat o crestere a pretului gazelor cu 8,5%.

E.ON a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor catre populatie cu 24%, incepand de la 1 iulie, iar potrivit oficialilor E.ON Gaz Romania, in cazul in care autoritatea nu va aproba majorarea preturilor gazelor de la 1 iulie, compania va intenta o actiune in instanta impotriva ANRE in tara si la instantele europene.

Initial, E.ON a declarat la 8 aprilie ca ar fi necesara o majorare cu 19% a pretului gazelor.

Distrigaz Sud sustinea la mijlocul lunii mai ca ar trebui ca gazele pentru populatie sa se scumpesca, incepand cu 1 iulie, cu 18% si ca societatea inregistreaza pierderi de 80 milioane lei in primul trimestru al anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri