Interesul managerilor din IMM-uri pentru improspatarea cunostintelor si aptitudinilor lor prin cursuri de pregatire este foarte scazut, releva un sondaj al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). De altfel, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu a subliniat ca intreprinzatorii romani nu sesizeaza amenintarile potentiale care sunt foarte mari, in contextul aderarii la Uniunea Europeana. El a specificat ca dupa integrarea in UE, in Polonia au falimentat 30.000 de IMM-uri. Fara sprijin financiar 80% din IMM-uri nu vor putea atinge standardele ecologice si de calitate, a declarat Nicolescu, la seminarul Sectorul IMM din Romania: 550 de zile pana la integrarea europeana. El a explicat ca, structural, managerul roman este superoptimist.

Potrivit sondajului ANIMMC, principalul obstacol al expansiunii IMM-urilor pe piata externa sta in lipsa de informatii. Totodata, doar o treime dintre IMM-uri au reusit introducerea de noi produse pe piata, in timp ce achizitia de tehnologii noi este scazuta. Mai mult, un procent redus de IMM au introdus Sistemul managementului de calitate. IMM-urile fac in principal investitii mici, principala sursa de finantare fiind resursele proprii, urmata de creditele bancare. Sondajul mai arata ca majoritatea IMM-urilor nu au solicitat niciodata servicii de consultanta si ca microintreprinderile nu sunt antrenate sa valorifice avantajele globalizarii economice, ramanand orientate spre piata interna de marfuri si servicii.

Majoritatea IMM-urilor nu au solicitat niciodata servicii de consultanta

De mentionat ca doar 17% dintre IMM-uri au fost de parere ca procedurile sistemului fiscal sunt corespunzatoare. Majoritatea IMM-urilor au apreciat ca sunt prea multe institutii unde trebuie depuse documente (69,3%), prea multe si prea complicate documente trebuie completate (69,3), precum si faptul ca sunt prea multe conturi si ordine de plata care revin in sarcina intreprinderilor.

Ovidiu Nicolescu a propus ca ANIMMC, Consiliul IMM-urilor si Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti sa-si reuneasca eforturile si resursele pentru a pregati mai bine IMM-urile. Este nevoie de mai multa informatie, de training, asistenta, consultare si finantare pentru IMM-uri, a concluzionat Nicolescu.

In Romania exista in prezent peste 470.000 de IMM-uri, cele mai multe fiind prezente in agricultura, transport si comunicatii, comert, industrie si energie. 98% din IMM-uri au sub zece salariati.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri