Noul proprietar al Electroputere Craiova, Al-Arrab Contracting Company Limited, a depus la AVAS, prin intermediul "Bostina & Asociatii", documentele doveditoare privind varsarea capitalului de lucru in valoare de 37 milioane de euro, a anuntat AVAS.
"In prezent, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) analizeaza documentele ce au fost depuse pana la termenul legal, respectiv 24 iunie 2008. Rezultatele analizei vor fi facute publice de indata ce aceasta va fi finalizata", se arata in comunicatul AVAS.

Termenul pana la care cumparatorul Electroputere Craiova trebuia sa realizeze infuzia de capital era 13 mai 2008. Conform AVAS, Al-Arrab Contracting Company Limited si-a indeplinit toate obligatiile scadente, conform contractului de privatizare (plata pretului pachetului de actiuni si a datoriilor catre AVAS, precum si prezentarea garantiilor pentru investitii).

La inceputul lunii mai, Fathi Taher a declarat ca cele 37 miliuoane euro, care reprezinta capitalul de lucru, au fost virate Electroputere Craiova in transe.

AVAS a semnat, la inceputul lunii noiembrie 2007, cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita contractul de privatizare a societatii Electroputere Craiova, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 de milioane de euro. AVAS a vandut 78.009.632 actiuni, reprezentand 62,8259% din capitalul social al SC Electroputere SA Craiova, pentru 2.340.288,96 euro.

Restul actiunilor pana la 100% din capitalul social au fost trecute in proprietate privata, la inceputul anilor '90, prin Programul de privatizare in masa (PPM).

Potrivit AVAS, cumparatorul Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita si-a asumat un program investitional in cuantum de 23.084.000 euro, dintre care 3.084.000 euro investitii de mediu si 20.000.000 euro investitii pentru dezvoltare si retehnologizare.

Pentru rezolvarea crizei de lichiditatii existente in societate, cumparatorul va realiza o infuzie de capital de lucru de 37.000.000 euro. Mai mult, cumparatorul si-a asumat si datoriile societatii (datorii de circa 44.000.000 euro si garantii comerciale catre banci de circa 20.000.000 dolari).

Contractul de privatizare al Electroputere Craiova nu stabileste cum isi va achita Al Arrab datoria de 44 de milioane de euro catre ANAF.

De asemenea, o clauza din contract da liber la scutiri sau esalonari. Astfel, la punctul 9.7. se precizeaza ca "semnarea prezentului contract nu va fi interpretat ca o renuntare a cumparatorului de a beneficia de unele masuri care sa duca la restructurarea, diminuarea, sau rezolvarea situatiei datoriilor bugetare si comerciale ale societatii".

Si planul de afaceri, anexat la contract, poate fi modificat intrucat in documentul de privatizare scrie clar ca "planul de afaceri poate fi modificat in functie de evolutia conditiilor din piata, prin incheierea unui act aditional la contract".
In contractul Electroputere nu se pune problema ca investitorul sa pastreze obiectul de activitate al societatii, nici ca el sa pastreze numarul de angajati, nici ca terenurile sa ramina in patrimoniul Electroputere. In schimb, contractul prevede ca investitorul sa faca o infuzie de capital in societate, in valoare de 37 de milioane de euro.

Omul de afaceri Fathi Taher a fost cel care a negociat inca de la inceput pentru firma Al-Arrab Contracting Company Limited si spune ca datorita parteneriatului sau de zeci de ani cu firma saudita i-a informat pe reprezentantii acesteia despre oportunitatea de a investi la Electroputere.

Fathi Taher a declara la semnarea contractului pentru Electroputere Craiova ca misiunea sa, cea de consultant, s-a incheiat. In 18 februarie insa, omul de afaceri a fost numit, alaturi de Nicolae Badea, membru in Consiliul de Administratie.

Din luna martie Fathi Taher este presedintele Consiliului de Administratie al Electroputere Craiova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri