Complexul Energetic (CE) Craiova va efectua investitii de circa noua milioane euro, pentru redimensionarea retelei prin care alimenteaza termic uzina Ford si din 2009 va livra companiei aproape jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova, potrivit unor surse din cadrul companiei.
"Vom incheia un nou contract cu Ford. Acum suntem in tatonari cu ei si proiectantul face calcule.Noi trebuie sa facem niste investitii, sa redimensionam reteaua care merge la uzina, pentru a le livra o cantitate mai mare, mult mai mare decat pana acum, de energie termica si de abur tehnologic pentru incalzire. Investitiile sunt dimensionate pe cererea lor. Estimativ, din 2009, vom incepe sa furnizam Ford jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova", a declarat directorul general al CE Craiova, Ion Dinulescu, citrat de NewsIn.

Surse din cadrul companiei au declarat ca aceste investitii se ridica la aproape noua milioane euro. Din aceasta suma, sapte milioane euro vor fi alocate pentru transformarea si adaptarea unor capacitati de productie potrivit cererii Ford si restul de 1,5-2 milioane euro se vor investi in sistemul de conducte de alimentare cu energie termica. Cantitatea livrata in baza noului contract va creste in fiecare an, urmand ca in iarna 2009-2011, cantitatea livrata sa fie de 2.600 metri cubi apa/ora (1.300 metri cubi apa/ora pentru consum industrial si 1.300 metri cubi/ora pentru incalzire). La sfarsitul lunii iulie, noul contract (n.r. aditional la cel deja incheiat) va fi negociat si complexul energetic va livra uzinei Ford energie termica la pretul pietei, potrivit surselor citate.

Totodata, sursele citate spun ca prin acest nou contract, producatorului de energie ii va creste eficienta producerii de energie termica, de la 62% la 72%. CE Craiova livreaza acum uzinei undeva intre 400 si 450 metri cubi de apa/ora. Contractul s-ar putea intinde pe 3-5 ani, au mai afirmat sursele citate.

Complexul Energetic Craiova a anuntat investitii de 396 milioane euro pentru urmatorii patru ani (pana la sfarsitul lui 2011), dintre care peste 30% provin din surse proprii si restul prin credite bancare). Din aceasta suma, peste 250 milioane euro vor reprezenta investitiile pentru mediu.

Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica producatorii celei mai ieftine energii din tara.

CE Craiova urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu un procent care va fi stabilit de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in functie de necesarul de investitii pe care societatea nu il poate acoperi din fonduri proprii, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn la 15 ianuarie 2008 de autoritate.

Actionarul majoritar al CEN Craiova este AVAS, care detine 73% din actiuni, Fondul Proprietatea are 25%, iar 2% apartin Societatii pentru Inchiderea si Conservarea Minelor S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri