Furnizorul de gaze naturale, Distrigaz Sud, a anuntat vineri ca majorarea pretului gazelor stabilita de Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) acopera doar partial costurile companiei, ceea ce va determina masuri mai drastice impotriva rauplatnicilor.

"Avand in vedere ca procentul aprobat de catre ANRE se situeaza semnificativ sub cel care ar fi permis functionarea societatii in conditiile normale de piata si pentru a limita pierderile, vom fi nevoiti sa adoptam o atitudine mai drastica in ceea ce priveste gestionarea recuperarii sumelor facturate. De asemenea, un astfel de dezechilibru intre pretul de achizitie al gazului si cel de vanzare ar putea avea un impact negativ asupra securitatii aprovizionarii cu gaz natural pentru perioada iernii si va fi afectata si sanatatea financiara a societatii, aceasta conditionand realizarea ameliorarii calitatii serviciilor oferite clientilor", se arata intr-un comunicat de presa emis de companie.

Potrivit comunicatului de presa, Distrigaz Sud va pregati toate elementele necesare autoritatii de reglementare in domeniu astfel incat aceasta sa poata aprecia evolutia situatiei si sa decida asupra necesitatii cresterii pretului gazului natural in luna octombrie a acestui an.

Distrigaz Sud a solicitat o majorare cu 22% a tarifelor incepand cu 1 iulie 2008 pentru ca pretul actual ale barilului de petrol si cel al gazului importat se calculeaza trimestrial in functie de cotatiile bursiere de pe pietele internationale pentru unele derivate petroliere (heavy fuel oil si gas oil).

De asemenea, E.ON Gaz Romania a anuntat joi ca majorarea cu 11,6 % a pretului gazelor naturale operata de ANRE nu permite companiei sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici si compania analizeaza in detaliu impactul deciziei ANRE, in conditiile in care a cerut o majorare a pretului cu 24%.

Intr-un comunicat transmis, joi, E.ON Gaz Romania sustine ca pentru a fi in masura sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale, prin achizitia si inmagazinarea cantitatilor necesare pentru iarna, si pentru a recupera pierderile inregistrate datorate neacoperirii costurilor de achizitie a gazelor naturale, E.ON Gaz Romania a solicitat ANRE o majorare cu 24% a pretului final al gazelor, incepand cu data de 1 iulie a acestui an.

ANRE a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si