“Edison este interesata fie de capacitatile energetice existente care ar putea fi preluate si eficientizate, fie chiar sa contruiasca o termocentrala. Capacitatea urmarita este de circa 1.000 MW, in care Edison va investi aproximativ un miliard de euro. Edison isi doreste sa intre pe piata din Romania in urmatorii doi ani, sau daca oportunitatile nu vor considerate suficient de atractive, se vor reorienta spre alte piete. Compania este posibil interesata si de microhidrocentralele scoase la privatizare de Hidroelectrica si prospecteaza si piata de energie regenerabila (cum e cea eoliana). Cea mai interesanta zona este Galati”, a declarat joi Marta Popa, partener al casei de avocatura Voicu si Filipescu, ce reprezinta compania Edison in Romania, in cadrul conferintei "Romania – Eficienta Energetica" organizata de Finmedia.

Marta Popa a mai spus ca Edison a purtat discutii cu Termoelectrica pentru grupurile de la Borzesti, Galati, Doicesti, care insa nu s-au concretizat, intrucat compania detinuta de stat Termoelectrica a propus sa aiba o cota de profit garantata, ceea ce este contrar legislatiei comerciale si regulilor concurentiale.

“Compania Edison este interesata si de centralele de la Deva si Paroseni, daca sunt scoase la privatizare de Termoelectrica la nivel de parteneriat. Pretul energiei electrice din Romania este considerat de investitorii straini ca fiind necompetitiv. Tarile din jur, de exemplu Macedonia sau Serbia, ofera conditii mai bune pentru investitii in relatia cu statul. Probabil Termoelectrica va impune conditii greu de acceptat pentru investitori”, a mai precizat partenerul casei de avocatura care reprezinta Edison in Romania.

Edison este una dintre cele mai mari companii energetice din Italia ce are unitati cu o putere instalata totala de 12.000 MW si detine o cota de piata de 17% din productia de electricitate din Italia. Intre 2008-2013, compania are planificate investitii de 6,2 miliarde euro la nivel global, potrivit datelor prezentate de portalul companiei.