Principala sursa de finantare pentru IMM-uri ramān fondurile proprii, urmate de creditele bancare. Fondurile nerambursabile puse la dispozitie de UE sau prin alocatii bugetare se situeaza abia pe locul trei, īn conditiile īn care nicio intreprindere de acest tip nu a apelat la utilizarea finantarilor de pe piata de capital, este concluzia unui sondaj realizat de Agentia Nationala pentru Īntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie īn rāndul micilor investitori.
Aproape jumatate din IMM-urile care activeaza īn agricultura, pescuit, transporturi si comunicatii nu au efectuat nicio investitie īn 2004. O situatie distincta se observa īn domeniul hotelurilor si restaurantelor, unde doar 2% din agentii economici nu au efectuat investitii. In constructii se remarca un apetit mai mare pentru investitii: peste 70% din IMM-uri sustin ca au investit bani īn propriile afaceri īn 2004. Doar o treime din IMM-urile din Romānia au reusit sa introduca pe piata produse noi.
Printre problemele cu care se confrunta, IMM-urile au nominalizat modificarile aduse sistemului fiscal. Īn plus, se apreciaza ca sunt prea multe institutii unde trebuie sa depuna documente justificative (69,3%). Vocile cele mai critice provin de la IMM-urile din agricultura, unde peste 90% din agentii economici considera ca au de completat o avalansa de documente foarte complicate.