Principala sursa de finantare pentru IMM-uri ramn fondurile proprii, urmate de creditele bancare. Fondurile nerambursabile puse la dispozitie de UE sau prin alocatii bugetare se situeaza abia pe locul trei, n conditiile n care nicio intreprindere de acest tip nu a apelat la utilizarea finantarilor de pe piata de capital, este concluzia unui sondaj realizat de Agentia Nationala pentru ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie n rndul micilor investitori.
Aproape jumatate din IMM-urile care activeaza n agricultura, pescuit, transporturi si comunicatii nu au efectuat nicio investitie n 2004. O situatie distincta se observa n domeniul hotelurilor si restaurantelor, unde doar 2% din agentii economici nu au efectuat investitii. In constructii se remarca un apetit mai mare pentru investitii: peste 70% din IMM-uri sustin ca au investit bani n propriile afaceri n 2004. Doar o treime din IMM-urile din Romnia au reusit sa introduca pe piata produse noi.
Printre problemele cu care se confrunta, IMM-urile au nominalizat modificarile aduse sistemului fiscal. n plus, se apreciaza ca sunt prea multe institutii unde trebuie sa depuna documente justificative (69,3%). Vocile cele mai critice provin de la IMM-urile din agricultura, unde peste 90% din agentii economici considera ca au de completat o avalansa de documente foarte complicate.