Desi a avut oferte de preluare care s-au ridicat pana la valoarea de 40 de milioane de euro, compania de servicii medicale private Sanador nu este de vanzare pana la finalizarea, in 2010, lucrarilor de constructie a unuia dintre cele mai moderne spitale private din Romania, investitie care se ridica la circa 15 milioane de euro.
Desi considera ca valoarea Sanador este de circa 40 de milioane de euro, adica la cat s-a ridicat cea mai mare oferta, sefii Sanador au decis sa nu vanda pachetul majoritar de actiuni din unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor medicale private. “Dupa inaugurarea spitalului valoarea companiei va creste considerabil, si abia atunci vom lua in considerare o astfel de oferta”, a declarat, pentru Wall Street, Doris Andronescu, directorul general Sanador.

Singura varianta pe care actionarii companiei o iau in considerare este vanzarea unui pachet minoritar de actiuni. “Luam in calcul aceasta posibilitate doar in conditiile in care nu am putea sustine din surse proprii constuirea noului spital”, mai spune aceasta. Constructia noului spital va incepe cel mai probabil in toamna acestui an, acesta urmand a se intinde pe o suprafata de 700-1000 de m.p.

In acest moment, in Romania sunt operationale doua spitale private, Euroclinic, detinut de Medisystem Hospital, si Life Memorial Hospital, parte a grupului MedLife. “Cred ca in urmatorii ani vor aparea multe spitale private pentru ca exista o mare cerere pe piata in acest sens”, considera Doris Andronescu.

Deja cativa jucatori de pe piata si-au facut cunoscute planurile in vederea deschiderii de spitale private.
Compania Gral Medical, care detine o retea de 10 centre medicale la nivel national, va inaugura, in aproximativ 2 ani, un spital privat de cardiologie si ortopedie, in urma unie investitii de 10 milioane de euro.

Si Medicover are in plan deschiderea unui spital cu o capacitate de 50-80 de paturi care va presupune o investitie cuprinsa intre 10 si 15 milioane de euro. Medsana are in plan deja constructia celui de-al doilea spital din Bucuresti, de 150 de paturi, in care va investi circa 24 de milioane de euro. Centrul Medical Unirea urmeaza sa deschida unu spital dedicat in exclusivitate femeilor in care se va investi suma de 12 milioane de euro.

Sanador, companie cu capital integral romanesc, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 6 milioane de euro si un profit net de circa 700.000 de euro. “Pentru 2008 preconizam ca vom ajunge la cel putin 12 milioane de euro, cifra de afaceri, si la un profit net de aproximativ 1,8 milioane de euro”, spune Doris Andronescu.

Cea mai noua clinica Sanador, cu 14 cabinete, a fost deschisa pe data 4 iunie, in zona Baneasa, in urma unei investitii care s-a cifrat la 500.000 de euro. Pe langa aceasta, reteaua Sanador mai cuprinde clinica din zona Victoriei, inaugurata in urma cu doi ani, dupa o investitie care s-a ridicat la peste 6 milioane de euro. Aceasta unitate se intinde pe o suprafata de totala de 2.000 de m.p, dispune de 40 de cabinete, laboratoare si parcare.

Avand in vedere ca 70% din piata serviciilor medicale private este concentrata in Capitala, strategia Sanador in urmatorii 2 ani nu prevede extinderea pe plan national. “In provincie lucram doar in regim de parteneriat cu clinic locale, iar cand vom decide extinderea si afara Bucurestiului o vom face, cel mai probabil prin achizitia unor jucatori locali”, a afirmat Andronescu. Extinderea in provincie se va face pentru inceput prin deschiderea de laboratoare in orase precum Cluj, Timisoara sau Constanta, investitia intr-un laborator putand ajunge pana la valoarea de 1 milion de euro.

Sanador are in prezent 370 de angajati, insa deschiderea noului spital va mari substantial numarul acestora. “Desi fluxul de personal in cazul nostru este de doar 15%, suntem intr-un continuu proces de recrutare si trainning”.

Daca in 2007 piata serviciilor medicale private s-a cifrat la circa 250 de milioane de euro, anul acesta se preconizaeaza atingerea unei valoari de 300-350 de milioane de euro, cresterea din ultimii ani fiind de circa 25% anual. “Cred ca in circa 3-4 ani valoarea pietei va ajunge la 1 miliard de euro, si abia atunci putem vorbi de o piata competitiva”, a mai afirmat directorul Sanador, companie care are in prezent o cota de piata de 4-5%.

Sanador concureaza pe piata de profil din Romania cu MedLife, Medicover Romania, Centrul Medical Unirea, Romar si Medsana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri