Saparea sondei de explorare 515 Roman, Batranesti, a condus la descoperirea unui nou zacamant de gaze naturale de catre Romgaz. Sonda aflata in apropierea municipiului Roman este intr-un program de testare, iar datele preliminare arata un potential de 200.000 metri cubi/zi, potrivit datelor Romgaz.

“Acest rezultat este o consecinta a intensului program de explorare initiat de Romgaz in anul 2006, care se desfasoara pe cele opt perimetre de explorare si care a condus in ultimul an la descoperirea zacamintelor de la Baia, Mircesti, Davideni, Mecea, Movila, Varvata si Icland “, a declarat directorul general Romgaz, Francisc Toth.

De asemenea, Romgaz va investi peste cinci milioane lei, fara TVA, in lucrari noi de explorare si foraj in judetele Sibiu si Neamt, potrivit datelor publicate de companie miercuri pe sistemul electronic de achizitii publice. Astfel, compania va investi 2,759 milioane lei, fara TVA, pentru lucrarile de foraj la sonda Pauca (din judetul Sibiu, localitatea Brosteni) si alte 2,371 milioane lei, fara TVA, pentru lucrarile de foraj la sonda Davideni (in judetul Neamt, localitatea Tibucanii de Jos), potrivit datelor prezentate de companie.

SNGN Romgaz S.A. este cel mai important producator si furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41.2%. Statul, prin Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al societatii care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. In anul 2007, productia Romgaz a fost de peste 5.000 miliarde metri cubi de gaz metan, iar bugetul de investitii pe anul 2008 este de un miliard de lei.