Grecii de la Piraeus Bank au cumparat 51% din Finnagan Holdings Limited, o companie cu sediul in Cipru care detine Capital Partners, cea mai mare casa de consultanta pentru fuziuni si achizitii de pe piata locala, intr-o tranzactie in valoare de 32 milioane de euro.
"Negociem de trei-patru luni cu grecii de la Piraeus. Mai multe grupuri financiare au fost interesate de Capital Partners, printre care islandezii de la Straumur (n.red.: cea mai mare banca de investitii din Islanda), un Big Four si un alt grup financiar care nu are prezenta pe piata locala ”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners.

In procesul de negociere, cel mai mult a contat faptul ca firma Capital Partners va deveni centrul regional pentru operatiuni de investment banking ale grupului elen. “Vom raspunde de regiunea de Sud-Est privind operatiunile de investment banking si de asset management, zona in care vom administra active de zeci de milioane de euro”, a mai spus Lionachescu.

Tranzactia s-a derulat relativ foarte repede datorita mecanismului care a facilitat o derulare rapida, contractul de SPA (Share Purchase Agreement), dar si dorintei ambelor parti de a inchide deal-ul. “Este o etapa normala pentru noi. Modelul acesta de banca de investitii independenta este discutabil daca nu ai in spate un grup financiar care sa te sustina. De acum, vom avea o capacitate mai mare de finantare a tranzactiilor”, explica Lionachescu.

Capital Partners activeaza in zona de corporate finance, fuziuni si achizitii si consultanta pentru tranzactii in real estate.

Cu tranzactii in valoare de 750 milioane de euro intermediate in 2007, Capital Partners este cel mai mare jucator independent de pe piata de investment banking din Romania.

2007 a fost un an plin de tranzactii intermediate, dar si de mutari strategice pentru cea mai mare casa de investitii din Romania.

Anul trecut a marcat pentru Capital Partners trecerea intr-o alta etapa de dezvoltare in ceea ce priveste activitatile de M&A (mergers & acquisition). In primul rind, conducerea companiei a structurat organizatoric departamentul prin venirea lui Ciprian Ghetau ca director si definirea clara a echipelor de analisti seniori si juniori din subordinea sa.

Compania este controlata de Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu , Victor Capitanu si Vlad Busila.

Capital Partners a fost in 2007 consultant pentru vanzarea BT Asigurari catre francezii de la Groupama, a 30% din cel mai mare jucator de pe piata recrutarii online, eJobs , catre fondul american de investitii Tiger pentru 4,2 milioane de euro si, anul acesta, a companiei de consultanta in real-estate Eurisko catre CB Richard Ellis.

Piraeus Bank Romania a contribuit anul trecut cu 3% la profitul net al grupului, iar in primul trimestru al acestui an aceasta contributie a ajuns la 9%.

Pe de alta parte, afacerile din Romania ale Piraeus Bank Romania au adus anul trecut 22% din profitul obtinut din operatiunile internationale ale grupului, pondere care a crescut la 36% in primul trimestru al acestui an.

Piraeus Bank Romania urmareste in continuare cresterea cotei de piata in functie de active pana la 4,5% la sfarsitul acestui an, de la 4% in martie 2008.

Cititi unul dintre primele interviuri acordate de Doru Lionachescu, in calitate de partener al bancii de investitii Capital Partners.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri