Un medic cu o experienta de 5 ani poate castiga in mediul privat un salariu net de 3.500 de euro lunar, in conditiile in care o parte din specialistii romani migreaza in numar foarte mare in tarile Europei de Vest.
“Un medic care vine fara niciun fel de experienta incepe de la un salariu de cel putin 1.000 de euro, urmand sa ajunga, dupa circa 5 ani de experienta, pana la 3.500 euro pe luna”, a declarat, pentru Wall-Street, Ciprian Ciobanu (foto), director MedLife, companie care are in prezent 870 de angajati, dintre care circa 400 sunt medici si personal medical.

Astfel, reprezentantul MedLife considera ca un medic care termina rezidentiatul nu mai este tentat sa plece in Franta pentru un salariu de 1.200-2.000 de euro cand poate avea un salariu similar in Romania.

Salariile oferite de jucatorii de pe piata servicilor medicale private depind foarte mult si de ceea ce se intampla in spitalele de stat. “Acum un medic cu experienta poate ajunge si la 2.000 de euro intr-un spital de stat ceea ce ne obliga si pe noi sa ridicam stacheta, avand in vedere ca majoritatea angajatilor nostri provin din acel mediu”, sustine Ciobanu, care recunoaste ca la inceput a fost foarte greu sa convinga oamenii sa paraseasca spitalele in care lucrau poate si de zeci de ani si sa alega medicina privata.

“Noi am fost primii care am deschis in 2004 sistemul acesta de medici privati full time si a trebuit sa venim cu proiecte si argumente foarte solide pentru a-i atrage pe medici spre aceasta alternativa destul de noua la momentul respectiv”. In ciuda salariilor si conditiilor de munca foarte ridicate oferite de aceste spitale si clinici private, sunt posturi care se ocupa chiar si dupa cautari de cateva luni.

“In urmatorii ani se va mari considerabil numarul clinicilor si spitalelor private
, deci si cererea de personal. Cred ca o solutie viabila este si importarea personalului medical - pentru MedLife lucreaza in prezent cativa doctori din Republica Moldova de care suntem foarte multumiti”, afirma directorul MedLife.

In primele sase luni ale acestui an, MedLife a atins o cifra de afaceri de 14,3 milioane dolari, dubla comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, cand cifra de afaceri a fost de 7,6 milioane dolari. Compania a inregistrat in primul semestru un profit operational de 2,3 milioane dolari. “Unul dintre factorii principali care au determinat aceasta crestere este spitalul, Life Memorial, inceputul lui 2008 marcand intarea in plin a operatiunilor acestuia. Sectia de obstretica-ginecologie opereaza deja la 80-90% din capacitate, cea de pediatrie, fiind singura sectie privata de acest fel, inregistreaza un grad de ocupare de 100%”, declara Ciobanu.

In perioada ianuarie-iunie 2008, spitalul Life Memorial a avut un grad de ocupare de 65%. La un an de la deschiderea sa, in cadrul maternitatii din Life Memorial Hospital au fost realizate 431 de nasteri. Pe viitor, cei de la MedLife au in plan si dezvoltarea unor segmente de nisa cum ar fi chirurgia tiroidei sau a coloanei vertebrale, exploatand astfel o piata mai putin dezvoltata de ceilalti jucatori.’

Si cele 2 hiperclinici din Bucuresti au contribuit substantial la cresterea cifrei de afaceri.
De la 350 de pacienti pe zi in aprilie 2008, Hyperclinica Unirii a crescut la aproximativ 600 de pacienti pe zi in prezent. In total, peste 25.000 de persoane au apelat la serviciile Hyperclinicii MedLife Unirii in prima jumatate a acestui an, cele mai solicitate specialitati medicale fiind dermatologie, ginecologie, ecografie, pediatrie si ORL. “In prezent, avem in portofoliu circa 1.500 de companii care totalizeaza in jur de 150.000 de abonati. Am preluat multe companii de la concurentii nostri-de exemplu Metro Cash&Carry care 5-6 mii de angajati”, mai spune Ciobanu.

MedLife pune accent si pe partea de retail, doar 1 din 4 pacineti ai cliniicii fiind abonati. “Retailul iti asigura un cash flow rapid care iti da ocazia sa reinvestesti, insa nu iti asigura continuitate asa cum se intampla pe segmentul clientilor corporativi. Mrjele de profit sunt mult mai mari pe partea de retail ajungand pana la 25% in timp ce pe corporate media este de 10%”.

Pentru cea de-a doua jumatate a anului, MedLife are in plan deschiderea celei de-a treia clinici din Bucuresti in urma unei investitii evaluata la 1-1,5 milioane euro. “Cel mai probabil noua clinica va fi amplasata in sectorul 2, acolo unde s-au deschis foarte multe cladiri de boriuri, deci exista un potential mare de clienti coporativi, insa asteptam clienti si pe partea de retail”, considera reprezentantul MedLife. In doar cateva zile vor incepe operatiunile si in cadrul hiperclinicii din Timisoara, pana la sfarsitul anului fiind asteptate de aici venituri de 1 milion de euro.

In prezent, MedLife detine peste o treime din piata serviciilor medicale private din Capitala, cota de piata la nivel national fiind de 5%. Pentru anul 2008 compania estimeaza o cifra de afaceri de 21 milioane de euro, in crestere cu 70% fata de anul precedent.

Anul acesta piata serviciilor medicale private este estimata a atinge valoare de 300-350 de milioane euro, continuandu-si astfele trendul ascendent din ultimii ani. Principalii jucatori de pa piata locala sunt MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana, Romar si Medicover.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri