Potrivit datelor estimative ale Zentiva, vânzarile din Romania, raportate in moneda locala, au scazut cu aproximativ 16% fata de anul precedent. Compania precizeaza ca acest rezultat corespunde asteptarilor si marcheaza incheierea alinierii activitatii pe aceasta piata.

"Rezultatele de vanzari ale Zentiva in Romania din perioada ianuarie-iunie 2008 reflecta in mod direct schimbarile organizationale strategice care au avut loc in companie incepând cu jumatatea anului trecut si care au pus accentul pe optimizarea capitalului de lucru. in plus, daca ne referim strict la vânzarile din aprilie-iunie 2008, atunci putem concluziona ca incep sa se resimta efectele benefice ale noii strategii la nivelul tuturor parametrilor operationali si financiari", a declarat directorul general Zentiva SA, Dragos Damian.

Si in Cehia vanzarile nete ale companiei au scazut cu 9% fata de anul precedent. "Aceasta reducere a vânzarilor reflecta introducerea de catre autoritatile guvernamentale a taxelor obligatorii pentru vizitele medicale si prescriptiile medicale, de la inceputul anului", se arata in comunicatul companiei.

La nivel global, compania a anuntat ca preconizeaza sa raporteze vânzari nete pentru primul semestru al anului 2008 in valoare de aproximativ 8,9 miliarde coroane cehesti, reprezentând o crestere de 32% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007.

Citeste si:

Conform companiei, in primul semestru al anului 2008, vânzarile Zentiva au fost afectate de intarirea coroanei cehe, moneda de raportare a Zentiva. La rate constante de schimb, vânzarile nete in primele sase luni ale anului 2008 au crescut cu 42% fata de perioada similara din 2007.

Cresterea se datoreaza noii achizitii din Turcia, care a contribuit cu o platforma de crestere si o prezenta pe piata mult mai echilibrata pentru Zentiva. Vânzarile nete din Turcia s-au ridicat in total la 2,6 miliarde coroane cehesti in primul semestru.

Zentiva România a obtinut in primele trei luni ale acestui an un profit net de 5,74 milioane lei (1,55 milioane euro), in crestere cu 37,12% fata de cel din perioada similara a anului trecut, pe fondul diminuarii veniturilor in primul trimestru cu 31,92%, potrivit unui comunicat din 15 mai al companiei.
Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, România si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.