"Rezultatele obtinute in primul semestru comparativ cu anul anterior au fost mai bune in principal datorita preocuparilor pe care le desfasoara producatorii de mobilier, in perfectionarea continuua a structurii sortimentale si calitative a produselor, imbunatatirii designului, dar si a imbunatatirii relatiilor de colaborare cu furnizorii din industriile adiacente", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea, citat de NewsIn.

Potrivit estimarilor APMR, in primul semestru valoarea exportului de mobila a fost de 0,6 miliarde euro, iar valoare importurilor de 0,25 miliarde euro. Exportul produselor de mobilier este orientat cu prioritate spre pietele tarilor membre in Uniunea Europeana, o mare importanta in revigorarea acestuia avand-o promovarea produselor la targurile internationale de profil, sustinute financiar cu resurse de la bugetul de stat.

Per total, piata interna de mobila a atins in prima jumatate a anului 2008 valoarea de 0,65 miliarde euro. Sectorul industriei mobilei cuprinde peste 3.800 operatori economici la nivel national, iar in industria mobilei lucreaza in prezent circa 86.000 salariati.

Citeste si:

Piata mobiliei din Romania este inca in plina dezvoltare, motiv pentru care numerosi jucatori internationali si-ar putea extinde in viitor operatiunile la noi in tara.

"Cu siguranta jucatorii internationali in special italienii, polonezii, chinezii, turcii, se vor orienta din ce in ce mai mult si spre piata romaneasca, dar cu o structura de mobilier diferita de a noastra, intrucat suntem cunoscuti pe piata internationala" este de parere Aurel Rizea.

Pe piata de mobila din Romania sunt prezente companii autohtone importante precum Mobexpert (cu o retea de 35 hipermagazine si magazine), Elvila (cu o retea de 24 de unitati proprii si 28 de magazine in regim de franciza), Staer (retea de circa 25 magazine), dar si retaileri internationali precum Ikea sau Kika.