Hidrosind contesta modul in care a fost elaborata de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Nota de fundamentare a proiectului pentru reorganizarea sectorului energetic si acuza AVAS de falimentarea acestuia, potrivit unui comunicat al Hidrosind, citat de NewsIn.
"Fata de preocuparile AVAS de distrugere a SC Hidroelectrica SA si de falimentare a sectorului energetic romanesc Federatia Sindicala Hidroelectrica Hidrosind, avand in vedere efectele dezastroase ale schimbarilor climatice (...), modificarile hidrologice din ultimii ani, necesitatea promovarii folosintelor complexe pentru aparare impotriva inundatiilor (...), necesitatea valorificarii la maxim a potentialului hidroenergetic al tarii si necesitatea promovarii resurselor regenerabile (...) supune atentiei Guvernului cat si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii initierea, elaborarea si adoptarea in regim de urgenta a Programului National de valorificare a potentialului hidroenergetic si de aparare impotriva inundatiilor", au aratat reprezentantii Hidrosind.

Hidrosind considera ca AVAS trebuie sa precizeze care sunt intentiile sale declarate in Nota de fundamentare prin paragraful "restructurarea Electrica SA" si sustine faptul ca daca se acorda Electrica SA managementul noii structuri nu reprezinta in niciun caz o garantie ca noua companie va beneficia de un managemnt eficient.

De asemenea, Hidrosind apreciaza ca impactul asupra mediului de afaceri este studiat din perspectiva AVAS (proiecte regionale si internationale) si nu din perspectiva unei guvernari corporatiste care va decide singura necesitatile si oportunitatile de participare la proiectele de anvergura.

"Este o axioma a stiintei economice ca orice concentrare economica are efecte negative asupra concurentei, numai in viziunea AVAS competitorii din piata vor fi foarte fericiti ca apare o companie foarte puternica si ca nu va fi nicio distorsiune a pietei de energie. Concurenta pe piata nu este data de forma de proprietate, ci de numarul si ponderea jucatorilor", se mai precizeaza in documentele Hidrosind.

Sindicatul acuza AVAS ca nu cunoste planurile de investitii ale Electrica SA si considera ca sumele vehiculate de Autoritate pentru modernizarea faclitatilor de productie si distributie sunt nefondate. AVAS considera ca acestea vor fi modernizate cu aproximativ un miliard de euro, desi potrivit Hidrosind Electrica are un plan de dezvoltare pana in 2025 si un necesar de peste doua miliarde de euro pentru retehnologizare, modernizari, terminarea investitiilor incepute si pentru folosinte complexe - impotriva apelor mari.

Totodata, potrivit Hidrosind, AVAS nu a luat in calcul sumele care vor fi necesare incepand cu 2013 pentru reducera emisiilor de CO2 ale complexurilor energetice Turceni si Rovinari. "Concluzia ca hidrocentralele au nevoi reduse de modernizare este eronata, atata timp cat peste 40% din capacitatile de productie ale Hidroelectrica si durata de viata depasita", se arata in documentele sindicatului.

Pe 16 mai, dupa discutii cu reprezentantii Guvernului si ai AVAS, Hidrosind a decis suspendarea marsului de protest legat de infiintarea unei companii energetice nationale.

Tot atunci Hidrosind a anuntat ca isi mentine afirmatiile ca o structura integrata vertical este o eroare administrativa si tehnic-economica si ca actualele structuri trebuie sa se dezvolte liber in piata interna europeana de energie. Potrivit Federatiei, regruparea administrativa a societatilor din sector cu escamotarea costurilor din interese politice sau pentru a servi anumite grupuri economice poate genera o escaladare ingrijoratoare a pretului energiei electrice cu consecinte dezastruoase pentru economia nationala.

Presedintele Federatiei Sindicale a Hidroelectrica Hidrosind, Ilie Rosu, a anuntat la 7 mai 2008 ca va organiza sambata, 17 mai 2008, un miting de protest fata de infiintarea companiei energetice nationale. Acesta declara atunci ca infiintarea ei va duce la blocarea investitiilor in resursele regenerabile, la cresterea pretului energiei electrice si la scaderea securitatii de exploatare a instalatiilor. Ilie Rosu a mai spus ca peste 85% din salariatii Hidroelectrica sustin orice act de protest fata de aceasta companie si 800 de angajati din tara vor organiza un mars de protest pe 17 mai 2008.

De asemenea, Hidrosind a trimis la 10 aprilie 2008 petitii catre Comisia Europeana, presedintelui CE (Jose Manuel Barroso), Comisarului European pentru Concurenta (Neelie Kroes), Comisarului European pentru Energie (Andris Piebalgs) si CNSLR Fratia, prin care se impotriveste infiintarii companiei energetice nationale. Sindicatul precizeaza in petitii ca noua structura va concentra 50% din productia de energie electrica din Romania, lucru care va determina un abuz de pozitie dominanta pe piata, lipsa de transparenta in formarea preturilor, generarea lipsei de concurenta si neglijarea utilizarii resurselor de apa intr-o tara cu resurse limitata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri