Creantele marilor contribuabili au scazut, in ultimele luni, la 44.000 miliarde de lei
Datoriile catre bugetul de stat ale marilor contribuabili scad pe hartie de la luna la luna, o data cu numarul firmelor inscrise pe "lista rusinii". Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, 385 de societati mari acumulasera fata de bugetul statului datorii de peste 44.100 miliarde de lei. Fata de finele lui septembrie 2004, datoriile au scazut cu circa 11.000 miliarde de lei, in timp ce numarul firmelor debitoare s-a redus cu 29. Trebuie amintit insa ca, desi nu figureaza pe lista Finantelor ca fiind datornici, alte 57 de societati mari contribuabili datoreaza statului 17.986,7 miliarde de lei. Aceste firme au subtiat randul datornicilor, pentru ca Ministerul Finantelor s-a adresat instantei pentru recuperarea creantelor, solicitand declansarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment. Este si cazul RAFO Onesti, pana de curand in fruntea listei marilor datornici la bugetul statului.

Societati miniere care sapa bugetul

Compania Nationala a Huilei SA a ramas cel mai mare datornic cu capital de stat la buget, fata de care acumulase, la finele anului trecut, creante de 5.358,6 miliarde de lei. Aceasta cu toate ca suma este in scadere fata de nivelul inregistrat la 30 septembrie, respectiv de 7.521,8 miliarde de lei. Societatea Nationala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor avea de plata in contul datoriilor la stat uriasa suma de 4.388,8 miliarde de lei, in crestere fata de 30 septembrie 2004, cand se acumulasera 4.267,9 miliarde de lei. Unele companii din sectorul minier au reusit sa mai scape de datoriile catre bugetul statului, un exemplu fiind cel al Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, filiala Bradmin SA, cu 142,8 miliarde de lei, fata de 252 miliarde in septembrie 2004.

Desi a beneficiat anul trecut de clementa Guvernului in ceea ce priveste stergerea datoriilor, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a strans datorii de 2.245,4 miliarde de lei. Si in acest din urma caz, Finantele mentioneaza ca CFR SA se afla in procedura de executare silita.

Termoelectrica, gaura de 3.356 miliarde lei

Termoelectrica inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii la bugetul de stat de 3.356,6 miliarde de lei. Cu toate ca situatia acestei societati este atent monitorizata de Fondul Monetar International, care ii solicita insistent inchiderea, tocmai datorita arieratelor, datoriile acestei societati cresc fara incetare. Astfel, la 30 aprilie 2004, Termoelectrica SA avea de returnat la buget 2.994 miliarde de lei, pentru ca aceasta suma sa creasca la 3.178 miliarde lei, la 30 septembrie. Ca si acum patru luni, Termoelectrica se afla la finele anului in procedura de executare silita, potrivit site-ului Finantelor. Nu lipsesc nici societati cu vechime la capitolul creante bugetare, precum ARO SA, cu datorii de 10,5 miliarde lei, la care s-a demarat procedura de executare silita, si Rocar SA, cu un total de 274,96 miliarde de lei.

Nume grele pe lista datornicilor

Apa Nova Bucuresti si Amerom Television se afla si ele pe lista cu debitori, cu 2,4 miliarde, respectiv 109 miliarde de lei. Alte nume sonore sunt Rompetrol Well Services SA, cu 26,87 miliarde de lei, si Shell Gaz Romania, cu 968 milioane de lei, a carei cerere de compensare este in curs de solutionare. Alte firme de rasunet sunt Lukoil Black Sea Romania SRL, cu datorii de 515,5 miliarde de lei, care a obtinut inlesniri la plata, ca si Petrotel Lukoil, cu 42,1 miliarde restante, in aceeasi situatie. Carom SA are de restituit aproape 8.000 miliarde de lei, fiind in derulare procedura de executare silita. Nivelul creantelor acestei societati a crescut, in numai trei luni, cu aproape 1.000 miliarde de lei.

Cu datorii de 88,3 miliarde de lei , Romaero SA se afla in procedura de administrare speciala, potrivit ministrului finantelor. De amanare la plata beneficiaza Ispat Sidex SA, care avea de onorat la 31 decembrie 2004 obligatii restante de 9,4 miliarde lei. De acelasi tratament s-a bucurat si Societatea Nationala Tutunul Romanesc, care acumulase fata de bugetul statului datorii de 5,8 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri