Scopurile declarate ale Programului pentru informarea si educarea agentilor economici sunt cresterea gradului de instruire a comerciantilor, alinierea activitatii de comert la exigentele UE si asigurarea unor servicii de calitate. Programul este derulat prin intermediul Agentiei Nationale pentru ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
Finantarea se adreseaza agentilor economici, persoanelor juridice (societati comerciale sau cooperative) si persoanelor fizice sau asociatiilor familiale autorizate sa desfasoare activitati de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Pentru a beneficia de finantare, agentii economici trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate comertul cu amanuntul, cu ridicata, alimentatie publica sau prestari servicii de piata. O alta conditie este ca solicitantul sa nu se afle n stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii. Nu se accepta firme cu un numar mediu anual de angajati mai mare de 249 persoane, societati cu datorii catre bugetul de stat si bugetele locale sau care au o durata de functionare mai mica de un an la data depunerii solicitarii acordului de principiu. Societatile comerciale care n ultimii trei ani au beneficiat de ajutoare de stat n valoare totala de patru miliarde de lei, cumulat, vor putea primi un alt ajutor de stat numai dupa ce ANIMMC va notifica, individual, Consiliul Concurentei si va primi acordul acestuia.

Decizia se ia n 20 de zile

Valoarea alocatiei financiare nerambursabile nu poate depasi 60% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile efectuate (exclusiv TVA). Solicitarile vor fi analizate si selectate in ordinea sosirii si vor fi aprobate n limita bugetului. Data-limita de depunere a Cererii-tip de Acord de Principiu pentru finantare este 30 septembrie (inclusiv) a anului bugetar n curs, n conditiile neepuizarii bugetului alocat programului. ANIMMC are obligatia de a finaliza procesul de evaluare a solicitarii n termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data nregistrarii Cererii-tip de Acord de Principiu pentru finantare. Decizia de respingere a unei cereri poate fi motivata doar de completarea incorecta sau nedepunerea documentatiei complete, nendeplinirea conditiilor de eligibilitate sau depunerea cererii dupa epuizarea bugetului programului.

Banii se dau dupa efectuarea cheltuielilor

Alocatia financiara nerambursabila va fi acordata comerciantilor dupa efectuarea cursurilor sau a celorlalte activitati eligibile si a platii cheltuielilor aferente acestora. Termenullimita pentru depunerea Cererii-tip de eliberare a alocatiei financiare nerambursabile, completata, este data de 15 noiembrie (inclusiv) a anului bugetar n curs. Nu se accepta deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plati compensatorii ntre partile contractante n cadrul activitatilor si cheltuielilor eligibile. Virarea efectiva a sumei care constituie alocatia financiara nerambursabila se face de catre ANIMMC, care are dreptul sa verifice, att la sediul comerciantilor, ct si al furnizorilor, veridicitatea si conformitatea declaratiilor, activitatilor si cheltuielilor efectuate. Daca se constata ca beneficiarii au facut declaratii incomplete sau neconforme cu realitatea ori au schimbat destinatia alocatiei financiare nerambursabile, acestia vor fi obligati sa restituie sumele primite ca finantare nerambursabila. Beneficiarii sunt obligati sa raporteze efectele participarii la acest program pe o perioada de trei ani ncepnd cu anul urmator acordarii alocatiei financiare nerambursabile. n cazul nendeplinirii acestei prevederi, nu vor mai putea accesa, pentru o perioada de cinci ani, niciunul dintre programele desfasurate de catre ANIMMC.

Documente necesare

Beneficiarii eligibili trebuie sa obtina un acord de principiu al finantarii, nainte de desfasurarea activitatilor si de efectuarea platilor. Pentru aceasta, comerciantul trebuie sa completeze si sa transmita la ANIMMC o Cerere-tip pentru finantare. Formularul poate fi obtinut de la sediul ANIMMC, de pe pagina de Internet, la adresa www.animmc.ro, sau din Monitorul Oficial al Romniei. Cererea-tip va fi nsotita de o serie de documente justificative, care includ certificatul constatator si extrasul de registru, n original, copia Certificatului de nregistrare, adeverinta, n original, care atesta cifra de afaceri n anul fiscal anterior, emisa de Ministerul Finantelor Publice, si o declaratie pe propria raspundere a reprezentantului legal al societatii solicitante privind numarul mediu anual de salariati pentru anul anterior si pe ultimele doua luni ale anului n curs.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri