Dupa trei ani si jumatate de la privatizare, situatia economica a fostului combinat Sidex nu mai are nimic in comun cu fosta eticheta pusa combinatului pe vremea cand era administrat de stat, de "gaura neagra a economiei romanesti". Daca pe atunci inregistra pierderi zilnice de un milion de dolari, acum combinatul de la Galati inregistreaza profituri anuale de 14.000 de miliarde, cifra care este de aproape 7 ori mai mare decat pretul oferit pentru Sidex de Mittal Steel (fostul LNM Holdings NV) calculat la cursul actual.

In reabilitarea situatiei economice a combinatului a contat foarte mult si eliminarea firmelor-capusa, dar un rol important l-au avut si ajutoarele de stat acordate dupa privatizare, cifrate la 30.817 miliarde de lei vechi.

Profit de 1.000.000 euro/zi

Noile cifre ce definesc situatia economica a combinatului sunt uimitoare, daca le raportam la situatia Sidex de inainte de privatizare: in 2004 combinatul a inregistrat profituri nete de 14.000 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mari decat profitul net din 2003, care a fost de 3.688 miliarde lei. Practic, profitul obtinut numai in anul 2004 de Mittal Steel este de 6,6 ori mai mare decat pretul de 70 milioane de dolari oferit pentru combinat de LNM Holdings NV, devenit intre timp Mittal Steel. Veniturile Mittal Steel Galati au fost de 76.621 miliarde lei, mai mari decat cele din 2003, care au fost de 44.540 miliarde lei.

Ajutoare de stat postprivatizare

Situatia economica a combinatului de la Galati a cunoscut o revigorare la mai putin de jumatate de an de la preluarea combinatului de catre trustul indiano-britanic, in noiembrie 2001. Prima trecere pe bilant pozitiv a fost inregistrata in luna aprilie 2002. Masurile decisive au fost eliminarea firmelor-capusa, care aveau o influenta de doi dolari pe tona de produs, precum si restructurarea combinatului, care a ajuns acum la 18.000 de salariati, dupa ce, in cele trei transe, au fost disponibilizati aproximativ 8.700 de angajati ai combinatului. Disponibilizarile efectuate dupa privatizare, in perioada octombrie 2002-decembrie 2004, au fost sustinute de la bugetul asigurarilor sociale si au costat statul aproximativ 2.200 de miliarde lei. In perioada de dupa privatizare, combinatul a mai primit si alte ajutoare de stat. O analiza efectuata de Ministerul Finantelor, la cererea Consiliului Concurentei, releva ca daca in perioada 1992-2000 Sidex a primit ajutoare de stat in valoare de 740 miliarde lei, in perioada 2001-2004 Mittal Steel Galati a primit ajutoare de stat in valoare de 30.817 miliarde. In principal, aceste ajutoare provin din facilitatile acordate trustului Mittal Steel prin clauzele contractului de privatizare, preluate de Ordonanta "Sidex", nr. 119/2001. Intre acestea, scutiri pe timp de 3 ani la plata impozitului pe profit in cuantum de aproximativ 1.500 miliarde lei, scutiri de la plata unor majorari la plata datoriilor Sidex catre institutiile statului ce au fost convertite in actiuni, in valoare totala de 15.000 miliarde lei, precum si amanarea, timp de 3 ani, a obligatiilor angajatorului la bugetul asigurarilor sociale si bugetul asigurarilor de sanatate.

Datorii achitate

In toamna trecuta, Mittal Steel Galati avea de achitat statului, din amanarile la plata legiferate de Ordonanta 119, aproximativ 4.000 miliarde de lei. Dar cum ordonanta nu avea nici o prevedere referitoare la plata, imediata sau esalonata, a acestor datorii, nimeni nu a stiut sa precizeze cand vor fi platiti acesti bani. Administratia combinatului a inceput achitarea datoriilor din proprie initiativa. Pentru TVA si dobanzi aferente, in luna mai a achitat 146 miliarde lei, iar in luna iunie 106 miliarde lei.

Trecerea Mittal Steel Galati, dupa privatizare, de la pierderi zilnice de un milion de dolari la profituri de un milion de euro pe zi dovedeste, odata in plus, ca autoritatile romane nu au stiut cum sa administreze combinatul sau ca, dincolo de declaratii bombastice, au tolerat situatia, pentru ca erau in joc interesele economice ale firmelor-capusa, de la ale caror profituri isi trageau partea si politicienii influenti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri