Sistemul Electroenergetic National (SEN) poate integra aproximativ 2.000 MW putere instalata pe termen mediu (2013), in timp ce solicitarile de acces la retea pentru centrale electrice eoliene sunt de aproape 12.000 MW, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
"Capacitatea maxima de putere, fara alte investitii, pe care o poate absorbi sistemul, este de aproximativ 2.000 MW putere instalata pe termen mediu (2013) si de aproximativ 3.000 MW putere instalata pe termen lung (2020). Volumul solicitarilor de acces la retea (transport si distributie) pentru centrale electrice eoliene la nivelul intregii tari in prezent este de 12.000 MW. Valorile limita mentionate se datoreaza cerintelor specifice ale energiei eoliene cu privire la acoperirea fluctuatiilor de productie datorate variatiilor greu predictibile ale vitezei vantului, volumului de consum de energie electrica si structurii productiei de energie electrica", a afirmat Stelian Gal.

Potrivit acestuia, pana in acest moment, avizele tehnice de racordare emise pentru centralele electrice eoliene (zonele Dobrogea si Moldova) depasesc 2.000 MW putere instalata.

"In aceasta situatie, este imperios necesara si foarte urgenta schimbarea procesului de acordare a accesului la retea pentru a putea permite o ierarhizare obiectiva a solicitarilor in vederea rezervarii capacitatii pe retelele electrice", potrivit lui Gal.

Directorul general al Transelectrica a precizat ca circa 75% dintre proiectele de ferme eoliene anuntate nu vor putea fi realizate. si ca in prezent, in Romania, sunt instalati doar 7 MW in turbine eoliene. Dobrogea este zona cu cel mai ridicat potential eolian.

Transelectrica este transportatorul national de energie electrica ce asigura accesul reglementat la reteaua electrica de transport pentru toti participantii la piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri