MOL are liber la compania croata INA

Compania ungara MOL, care a respins recent o oferta de preluare facuta de OMV, a obtinut aprobarea autoritatilor croate de reglementare pentru preluarea unei detineri in compania INA, relateaza Reuters.

MOL, care detine deja un pachet de 25% din actiunile INA, cea mai mare companie de vanzari cu amanuntul de benzina din Croatia, a oferit 2.800 de kune (576,6 dolari)/actiune INA, ceea ce inseamna aproape 1,2 miliarde euro (1,76 miliarde dolari) pentru 31% din actiunile INA.

Analistii afirmasera ca oferta, prin care INA este evaluata integral la 3,9 miliarde euro, are sanse de succes, desi este mai mica fata de nivelul estimat de acestia, dupa cum informeaza NewsIn.

Cotatia actiunilor companiei INA a coborat cu 0,25%, ceea ce arata ca jucatorii de pe piata nu se asteptasera la o oferta mai buna.

Reusita ofertei MOL va contribui la consolidarea pozitiei companiei ungare pe piata Europei Centrale si va da o lovitura tendintelor expansioniste ale OMV, care a renuntat la inceputul lui august la planuri mai vechi de a cumpara MOL si care isi exprimase de asemenea interesul pentru compania croata, spun analistii, citati de Reuters.

"Oferta este cu mult mai mica fata de nivelul mai mare de 3.000 kune/actiune la care se asteptasera jucatorii de pe piata", a spus analistul Tamas Pletser pentru sectorul petrolier de la grupul financiar ING si a adaugat ca "oferta este aproape de nivelul minim legal".

Guvernul croat detine 44% din actiunile INA, dar a promis ca isi va micsora detinerea la 25% inainte de a adera la Uniunea Europeana (UE), posibil in 2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri