"Exporturile au avut o evolutie pozitiva in primul semestru, cu un avans de circa 12% fata de semetru I din 2007 si estimam ca acest avans se va mentine pe tot parcursul anului. In plus, ponderea exportului este de 60-62% in structura productiei de mobila, in crestere fata de anul trecut, ceea ce se datoreaza si stabilizarii monedei nationale", a spus presedintele APMR, Aurel Rizea.

Rizea a adaugat ca exportul produselor de mobilier este orientat cu prioritate spre pietele tarilor membre ale Uniunii Europene, o mare importanta in revigorarea acestuia avand-o promovarea produselor la targurile internationale de profil, sustinute financiar cu resurse de la bugetul de stat.

Anul trecut, principalele destinatii de export pentru produsele romanesti de mobilier au fost Franta (18,9% din totalul exporturilor de mobila), Germania (17,9%) si Italia (11,9%).

Potrivit reprezentantilor APMR, in primul semestru din 2008, volumul productiei industriale de mobila a fost de circa 1 miliard euro, cu 11,7% mai mare decat in perioada similara din 2007, urmand ca pana la finalul acestui an sa valoreze 2,1 miliarde euro.

Citeste si:

De asemenea, importurile au atins 250 milioane euro, in perioada vizata, inregistrand o crestere anuala de 33,8%. In 2007, Romania a importat produse de mobilier cel mai mult din Italia, Polonia si China.

Piata interna de mobila a atins per total 650 milioane euro in prima jumatate a acestui an. Sectorul industriei mobilei cuprinde peste 3.800 de operatori economici la nivel national, iar in industria mobilei lucreaza in prezent circa 86.000 de salariati.

Pe piata locala de mobila sunt prezente companii autohtone importante precum Mobexpert (cu o retea de 35 hipermagazine si magazine), Elvila (cu o retea de 24 de unitati proprii si 28 de magazine in regim de franciza), Staer (retea de circa 25 de magazine), dar si retaileri internationali precum Ikea sau Kika.

Editia a XVIII-a a Targului Interational de mobila, decoratiuni interioare, echipamente si dispozitive pentru exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului - BIFE TIMB 2008, se va desfasura intre 3 si 7 septembrie, la Romexpo. La acest targ vor participa 550 firme, dintre care 79% romanesti si 21% straine. Suprafata ocupata este de circa 55.000 metri patrati, iar chiria platita de expozanti variaza intre 50 si 80 euro pe metru patrat.