Grupul suedez SAAB este dispus sa ofere un offset mai mare de 100%, adica peste trei miliarde euro, in cazul in care ar castiga contractul pentru furnizarea de avioane multirol Romaniei.
“Oferta SAAB pentru cele 48 de avioane noi JAS-39 Gripen este mai mica de trei miliarde euro. Insa noi suntem dispusi sa oferim un offset mai mare de 100%, daca vom castiga acest contract. In cadrul acestui offset, SAAB va face investitii directe in industria aeronautica si de aparare a Romaniei si, indirect, in sectorul civil, oriunde va cere Guvernul roman: in sectorul energetiei regenerabile, in mediu, IT, educatie”, a declarat miercuri directorul de marketing al Gripen International, Richard Smith, in cadrul unui seminar pe tema energiei regenerabile.

Potrivit reprezentantilor SAAB, Guvernul roman ar urma sa decida, intr-o saptamana sau doua, modalitatea de acordare a contractului: fie va fi o licitatie deschisa, fie va avea loc un dialog competitiv, ce poate dura intre sase si opt luni.

“SAAB identifica acum zone de cooperare potentiala, in care Romania poate beneficia de tehnologie suedeza. De exemplu, solutii de a produce electricitate si caldura din deseuri care au captat interesul municipalitatilor romanesti. Folosirea gunoiului ca si combustibil ar reduce mult costul energiei”, a precizat vice-presedintele SAAB pentru cooperare industriala, Orjan Borgefalk. Totodata, grupul SAAB este interesat de achizitia Turbomecanica, companie scoasa la privatizare de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), pentru acest an.

Anul trecut, CSAT a autorizat cheltuirea a pana la 4,5 miliarde de euro pe 48 de avioane de vanatoare care sa inlocuiasca flota de MIG-21 ce vor fi casate in 2011.
Guvernul va adopta, in cel mult doua saptamani, o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol, a anuntat, marti, ministrul apararii, Teodor Melescanu, in prezenta omologului sau din Suedia, tara producatoare de avioane Gripen.

"Undeva foarte curand, poate chiar intr-o saptamana, doua, Guvernul va adopta o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol care sa porneasca de la ideea unui dialog competitiv si de la asigurarea conditiilor necesare pentru ca toate aceste proceduri sa se intample in cea mai mare transparenta posibila", a spus Melescanu in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sfarsitul intalnirii cu omologul sau suedez, Sven Tolgfors.

Totodata, Melescanu a precizat ca, pana in prezent, Romania nu a luat nicio decizie privind achizitionarea de avioane multirol.

De asemenea, ministrul apararii l-a asigurat pe omologul sau suedez ca modelul Gripen produs de compania SAAB se afla pe lista celor cinci tipuri de avioane multirol care satisfac cerintele tehnico-operational intocmite de specialistii din Fortele Aeriene Romane.

Cele cinci modele de avioane multirol aflate in cursa sunt F-16, F-18, Gripen, Rafalle si Eurofighter Typhoon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri