Operatiunea a fost realizata in urma incheierii contractului de vanzare cumparare, din data de 6 mai 2008, prin care Lindab AB Suedia a achizitionat 100% din capitalul social al societatii Sipog Slovacia, societate care controleaza in Romania Rova si Vios-Ro.

Analiza efectuata de catre Consiliul Concurentei a ilustrat faptul ca aceasta operatiune este o concentrare economica pe orizontala, intrucat atat partea achizitoare, prin Lindab SRL stefanestii de Jos, cat si societatile achizitionate, Rova Sibiu si Vios-Ro Brasov activeaza in Romania, pe urmatoarele piete relevante: piata tiglei metalice, piata sistemelor de drenare a apei, piata tablei cutate, piata grinzilor metalice, piata accesoriilor (materiale pentru izolatii, sistemele de fixare, folie anti-condens, suruburi).

"Prin aceasta concentrare economica, Grupul Lindab isi majoreaza cotele de piata detinute anterior pe piata romaneasca. Avand in vedere faptul ca, pe pietele relevante, exista atat producatori autohtoni cat si importatori cu cote de piata semnificative, autoritatea de concurenta a constat ca operatiunea notificata nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe aceste piete, care ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata din Romania. Astfel, desi aceasta concentrarea economica cade sub incidenta Legii concurentei nr.21/1996, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal", mai arata comunicatul remis de catre Consiliul Concurentei

Altfel, reprezentii producatorul suedez de profile metalice Lindab au declarat recent ca este posibil sa isi bugeteze investitii la Rova Sibiu odata cu extinderea operatiunilor din Europa Centrala, prin preluarea grupului slovac Sipog. "Asteptam finalizarea tranzactiei, iar apoi vom vedea la cat se ridica investitiile noastre in subsidiarele Sipog din Romania. În paralel, aceasta achizitie va reprezinta un pas important pentru consolidarea pozitiei Lindab pe piata din Europa Centrala si, in special, intrarea pe o noua piata, cea din Slovacia", declara in luna iunie, directorul general al Lindab Romania, Andrei Sulyok.

Citeste si:

Reprezentantul companiei a mai spus in iunie ca prin preluarea operatiunilor Sipog, subsidiara locala a Lindab va putea chiar sa isi extinda liniile de productie pe terenul acesteia din Sibiu. Totodata, tranzactia, in valoare de aproximativ 24,5 milioane de euro, va determina si o crestere a afacerilor Lindab pe piata romaneasca.

Lindab AB Suedia este o societate membra a grupului Lindab, un grup international care dezvolta, produce, promoveaza si distribuie produse si sisteme de solutii moderne pentru simplificarea constructiilor, sisteme de ventilatie, avand ca materie prima tabla de otel. Grupul Lindab controleaza in Romania societatea comerciala Lindab SRL stefanestii de Jos, societate ce activeaza in domeniul producerii si comercializarii tiglei metalice, tablei cutate si sistemelor de drenare a apei.

Societatea Rova Romania Sibiu realizeaza cifra de afaceri din comercializarea tiglei metalice, a sistemelor de drenare a apei, a tablei cutate si a grinzilor metalice. Societatea Vios-Ro Brasov comercializeaza sisteme de drenare a apei, sisteme de fixare, materiale pentru izolatii, folie anti-condens si tabla plana.