Dupa ce a produs timp de 90 de ani tigarete la fabrica din Southampton, British American Tobacco (BAT) sisteaza productia, o parte a activitatii urmānd sa fie relocata īn Polonia, Romānia si Elvetia. Potrivit ziaristilor britanici, aceasta vine inainte de introducerea unei noi directive europene, care interzice fabricarea de tigarete cu continut ridicat de tar si nicotina pentru export. Surse din industria tutunului ne-au declarat ca exista o initiativa UE - cunoscuta drept „Directiva 10-1-10“ - care interzice companiilor sa produca pentru export tigarete care au peste 10 miligrame gudron, 1 miligram de nicotina si 10 mg de monoxid de carbon. Cea mai mare parte a productiei din Southampton era destinata exportului, iar luna trecuta BAT a anuntat ca 25% din aceasta va fi mutata in Singapore si Coreea.

BAT are in Romånia o unitate de productie la Ploiesti, reprezentānd o investitie de peste 100 de milioane de dolari. Fabrica a fost data īn folosinta īn 1997. Radu Georgescu, Corporate & Regulatory Affairs Manager la BAT, nu a dorit sa comenteze efectele relocarii pentru compania romaneasca.
„Din pacate, costurile ridicate de productie din Europa Occidentala si tendinta din ce īn ce mai pronuntata de a transfera productia pe plan local s-au īntors īmpotriva operatiunilor noastre din Marea Britanie si Irlanda“, a precizat Allan Short, seful operatiunilor BAT in Insula. Reprezentantii companiei britanice au declarat ca au inceput deja consultarile cu sindicatele pentru inchiderea fabricilor din Anglia si Irlanda, ceea ce va duce la disponibilizarea a 530 de persoane. Oficialii BAT au declarat ca valoarea economiilor realizate prin īnchiderea unitatilor mentionate se va ridica, anual, la 40 milioane lire sterline. In schimb, BAT va fi nevoita īn acest an sa achite costuri de restructurare de 160 milioane lire sterline.