In prima jumatate a anului, 461 de firme au accesat programul de finantare derulat de Ministerul Economiei si Comertului pentru sprijinirea competitivitatii produselor, numar dublu fata de cel înregistrat în primul semestru al anului trecut. Pentru proiectele declarate câstigatoare, MEC a achitat suma de 1,7 milioane lei (17 miliarde lei vechi). Valoarea totala a fondurilor alocate acestui program în 2005 este de 28,2 milioane lei (282,56 miliarde lei vechi).
Majoritatea proiectelor prezentate vizeaza implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii, mediului, sigurantei si securitatii ocupationale, precum si amenajarea si dotarea laboratoarelor, asimilarea de noi tehnologii sau realizarea de prototipuri si modele noi, pe baza rezultatelor unitatilor de cercetare românesti. Potrivit unui proiect de act normativ, cota de sustinere de la bugetul de stat ar putea fi majorata pâna la 75% din cheltuielile aferente dezvoltarii proiectului, fata de maximum 50%, respectiv 65% pentru IMM-uri, cum prevad reglementarile actuale.
Conditia principala pentru a putea participa la acest program este ca firma solicitanta sa fie profitabila si sa nu aiba datorii la bugetul de stat.
Pe lista activitatilor eligibile mai sunt incluse si implementarea sistemelor de management al securitatii informatiei, dotarea si amenajarea laboratoarelor de testare, acreditarea acestora, certificarea produselor sau întocmirea unor analize de evaluare pentru restructurare si viabilizare. Companiile mai pot apela la acest program si pentru finantarea unor activitati de promovare, cum ar fi organizarea si amenajarea de expozitii, respectiv standuri, în incinta sediului sau înregistrarea si protejarea marcilor, a desenelor si modelelor industriale românesti pe piata externa.
O alta categorie de proiecte admise sunt cele care vizeaza executarea de modele experimentale, prototipuri, sau asimilari de noi tehnologii, realizate pe baza rezultatelor unitatilor de cercetare românesti.