Ministrul economiei Codrut Seres are o pozitie diferita fata de cea a sefului de partid privind modul de vanzare a actiunilor catre salariati
Miza vanzarii a 8% din actiunile Petrom redeschide razboiul dintre Liviu Luca, presedintele sindicatului din Petrom, si Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (PC). Dupa ce, saptamana trecuta, in guvern, actul normativ prin care Ministerul Economiei propunea ca actiunile sa fie vandute prin intermediul Asociatiei Salariatilor (PAS) a fost respins, Liviu Luca il acuza pe Dan Voiculescu ca vrea sa puna mana pe actiunile la care au dreptul salariatii din Petrom. La randul sau, Dan Voiculescu sustine ca este corect ca salariatii Petrom sa cumpere actiunile si nu ca acestea sa ajunga la o persoana juridica ce urmeaza sa dispuna cum vor fi distribuite dividendele.

Voiculescu are interes sa nu cumpere Asociatia

Domnul Voiculescu are interes sa nu cumpere PAS. Daca actiunile raman la salariati, domnul Voiculescu sau cineva din jur poate sa le cumpere. Domnul Copos, care s-a opus in guvern ca PAS sa cumpere, este omul domnului Voiculescu. PAS este intermediar, iar banii vor fi virati intr-un cont de unde vor fi impartiti salariatilor. Nu raman la PAS, afirma Luca.

Si Asociatia Salariatilor din Petrom a reactionat la atacurile lansate de trustul de presa al lui Voiculescu. Toate atacurile organelor mass-media controlate de Dan Voiculescu impotriva Petromservice si a lui Liviu Luca au drept scop acapararea pachetului de 8% din actiunile Petrom datorate de drept noua, se arata intr-un comunicat al PAS Petrom. Dan Voiculescu precizeaza ca s-a retras din afaceri in 2001, dar sustine ca salariatii Petrom trebuie sa hotarasca singuri ce fac cu actiunile lor.

Ce dividende a platit Petromservice salariatilor?

Pozitia mea ca senator al Partidului Conservator, promotor al clasei de mijloc, este urmatoarea: corect ar fi ca fiecare salariat sa-si primeasca actiunile pe care le merita, la pretul preferential, dupa care poate dispune vanzarea acestora, atunci cand doreste, la pretul cu care este cotata o actiune Petrom, declara Voiculescu.

El sustine punctul de vedere al vicepremierului George Copos care, in sedinta de guvern de saptamana trecuta, nu a fost de acord ca PAS Petrom sa cumpere actiunile. Ministrul de stat, George Copos, a actionat corect cand, impreuna cu ministrul Blaga si cu alti membri ai guvernului, s-a declarat impotriva transferului de beneficii de la persoanele fizice salariate Petrom la o persoana juridica, care dispune modul de distribuire a dividendelor. In acest caz, ar fi interesant de stiut ce dividende au incasat simplii salariati ai Petromservice ca urmare a masivelor investitii facute de conducerea acestei societati in ziare si televiziuni, spune Dan Voiculescu.

Seres, o alta pozitie

Codrut Seres, ministrul economiei si reprezentant al Partidului Conservator in cabinetul Tariceanu, este initiatorul ordonantei care da dreptul PAS din Petrom sa cumpere cele 8% din actiuni. Dina aceasta cauza el a intrat in vizorul sefului sau de partid. Seres sustine ca legislatia generala privind privatizarea prevede dreptul asociatiilor de salariati de a cumpara actiuni. Numai ca, in legea de privatizare a Petrom, se spune ca salariatilor le revine acest drept. La societatile din domeniul energiei si gazelor lucrurile sunt clare.

Asociatiile salariatilor au dreptul sa cumpere. Numai la Petrom exista aceasta situatie. Am primit scrisori si de la asociatiile din Electrica si Distrigaz care vor sa cumpere pachetele de actiuni prevazute de lege. Sunt curios daca cineva se va opune si in aceste cazuri, spune Seres.
In ce-l priveste pe Codrut Seres, nu am discutat cu el acest subiect, urmand sa-l clarific in perioada urmatoare, precizeaza Voiculescu.

In joc sunt 350 de milioane de euro

In prezent, Asociatia Salariatilor din Petrom negociaza cu Deutsche Bank, UBS si Credit Suisse First Boston finantarea preluarii pachetului de 8% pe care salariatii au dreptul sa-l cumpere. Surse apropiate negocierilor spun ca, de fapt, banca finantatoare va primi actiuni din pachetul de 8%. Valoarea de cumparare a actiunilor este estimata la 235 de milioane de euro. Vanzarea titlurilor pe bursa ar aduce 586 milioane euro. Asociatia sustine ca, in aceasta tranzactie, este asistata de case de avocatura si banci internationale de prim rang. Toate aceste institutii au fost de acord sa se angajeze in tranzactie dupa ce au realizat un audit legal extrem de amanuntit, se arata intr-un comunicat al asociatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri