Desi in prezent servciile medicale private nu sunt accesibile tuturor, preturile practicate pe piata din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa.
“Momentan, preturile din Romania reprezinta un sfert din cele practicate in Grecia: daca in Romania o radiografie costa 30 de euro, aceeasi radiografie poate ajunge in Grecia la 120 de euro”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Vassilis Chaniotis, director general Medsana (foto). Dar in conditiile in care cheltuielile sunt similare in ambele tari, cu siguranta pe viitor preturile pentru serviciile oferite de clinicile private vor creste substantial.

“Cred ca in urmatorii cinci ani preturile servciilor medicale se vor dubla, si pe fondul cresterii salariilor in acest domeniu: in ultimii 2 ani salariile cadrelor medicale au crescut cu 50%, in timp ce preturile servciilor au urcat cu doar 25%”, explica Chaniotis necesitatea cresterii preturilor in domeniu. In plus, salariile cadrelor medicale reprezinta 40% din cifra de afaceri a Medsana, iar cresterea acestora fara o crestere dirct proportionala a preturilor ar duce la o scadrea a marjei de profit care in prezent este de 15%.

Spitalele private, solutia pentru reintoarcerea fortei de munca

Directorul general al Medsana recunoaste ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta este gasirea si pastrarea specialistilor. “In ’95, cand am venit pe piata din Romania, era foarte greu, aproape imposibil sa convingem medicii sa lucreze la privat. Acum, cand piata servciilor medicale inregistreaza o dinamica foarte mare, acestia sunt mai putin sceptici si accepta fie sa colaboreze, fie sa lucreze full time”, afirma acesta.

In prezent, in cele trei clinici pe care le detine, Medsana are 154 de angajati full time si 160 de medici colaboratori. Si Medsana, precum si ceilalti jucatori de pe piata servciilor medicale private, este afectata de numarul mare al cadrelor medicale care pleaca sa munceasca peste hotare.

“Cred ca personalul medical plecat in strainatate se va intoarce o data cu dezvoltare pietei de spitale private deoarece aceste spitale vor beneficia de cea mai performanta aparatura si de cele mai bune conditii, motive pentru care acestia au plecat in strainatate”, mai spune Chaniotis, care este de parere ca nu partea financiara este principalul punct de atractie al cadrelor medicale care pleca din Romania.

Si cum majoritatea marilor jucatori anunta lanuri de deschidere a spitalelor, nici grecii de la Medsana nu fac exceptie. “Pana la sfarsitul acestui an vom afla cand va avea loc deschiderea spitalului si unde va fi amplasat. Ceea ce stiu momentan este ca va fi un spital de 150 de paturi in care vom investi circa 25 de milioane de euro, atat cat se investeste in medie si intr-un spital din Grecia”, afirma reprezentantul Medsana.

Afaceri de 4,6 milioane de euro in primele 8 luni

Pe o piata care inregistreaza cresteri de doua cifre in ultimii ani, si Medsna are de-a face cu cresteri pe masura. “In primele 8 luni din 2008 am atins o cifra de afaceri de 4,6 milioane de euro, in crestere cu 28% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul a crescut mai moderat, cu doar 11%, ajungand la valoarea de 633.000 de euro”, declara reprezentantul companei unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piate servciilor medicale private din Grecia.

Avand in vedere aceste cifre, Medsana are o cota de piata de 15-20% din totalul pietei bucurestene, insa pe viitor grecii doresc o extindere si la nivel national, primul pas fiind facut prin deschiderea, la 1 august, a clinicii din Ploiesti.

“Am inceput cu Ploiestiul pentru ca voiam sa fie un oras foarte aproape de Capitala, pentru a-l putea monitoriza de aici. Acum, ca am capatat experienta, vom continua extinderea in tara, urmatoarea clinica urmand a fi deschisa in Constanta, in 2009”, afirma grecul.

Desi in prezent mai colaboreaza si cu alte clinici din tara, in special in cazul clientilor corporate care au reprezentante in toata tara, Chaniotis doreste ca pe viitor Medsana sa poata servi prin clinicile proprii acesti clienti.

Pe langa extinderea la nivel national, se vor deschide si noi clinici Medsana in Bucuresti. “Tot in 2009 vom deschide o a treia clinica din Capitala, in zona de nord, deoarece acolo este o zona foarte buna pentru segmetul corporate care reprezinta 50% din clinetii nostri”, mai spune acesta.

In primele 8 luni ale anului, Medsana a avut circa 90.000 de pacienti, cele ma profitabile specializari fiind ginecologia, care reprezinta 45% din cifra de afaceri, dermatologia sau radiologia. Investitiile facute in Romania de furnizorul de servcii medicale din Grecia, din '95 si pana acum, se ridica la 11 milioane de euro.

Anul acesta piata serviciilor medicale private este estimata a atinge valoarea de 300-350 de milioane de euro, continuandu-si astfel trendul ascendent din ultimii ani. Principalii jucatori de pe piata locala sunt MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana, Romar si Medicover.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri