Distrigaz Sud sustine ca a solicitat ANRE majorarea pretului de vanzare a gazului natural cu 12 %, incepand cu 1 octombrie 2008, iar autoritatea nu a recunoscut costul de achizitia al gazelor, fapt ce va determina o crestere a pierderilor companiei.
"Distrigaz Sud a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului de vanzare a gazului natural cu 12 %, incepand cu 1 octombrie 2008. Aceasta solicitare vine pe fondul cresterii costurilor de achizitie a gazului din import, in conditiile in care acesta reprezinta in medie o treime din consumul total. Prin urmare, Distrigaz Sud a cerut ANRE aplicarea metodologiei de tarifare, care prevede recunoasterea costurilor de achizitie a gazului in pretul catre consumatorul final. Nerecunoasterea costurilor de achizitie a gazului natural la 1 octombrie 2008 va determina o majorare a pierderilor pentru Distrigaz Sud", sustine compania.

Potrivit companiei, acest aspect se datoreaza dezechilibrului intre costul de achizitie al resursei si pretul de vanzare care dureaza de la inceputul lui 2008, iar conform metodologiei, aceste pierderi vor trebui recunoscute in viitoarele tarife. Pentru consumator, cu cat se amana mai mult timp aplicarea metodologiei de tarifare, ale carei efecte sunt graduale, cu atat situatia va fi mai dificila datorita impactului social si economic.

"Aceasta decizie nu va permite functionarea societatii in conditii normale de piata. Pentru a nu deteriora sanatatea financiara a companiei, Distrigaz Sud va fi nevoita sa adopte o atitudine riguroasa in ceea ce priveste gestionarea recuperarii sumelor facturate. De asemenea, daca situatia se prelungeste, va fi afectata politica de investitii pentru dezvoltarea si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor (receptie, consiliere, produse noi), modernizarea cladirilor si a mijloacelor tehnice", mai anunta comunicatul.

Reprezentantii companiei mai spun ca Distrigaz Sud este constienta de contextul actual si de dificultatile pe care le pot intampina clientii, insa aplicarea metodologiei de tarifare in vigoare este necesara si din acest motiv isi rezerva dreptul de a obtine acest lucru.

Autoritatea a anuntat la 25 septembrie ca a decis ca pentru trimestrul IV 2008 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici.

ANRE considera totodata ca in cursul anului viitor pretul gazelor chiar ar putea sa scada.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri