"Ca in fiecare an, Rompetrol a achitat aceasta dobanda inainte de termenul legal, respectiv 30 septembrie", potrivit unui comunicat emis de companie.

Pana in prezent, nivelul total al dobanzilor achitate de Rompetrol Rafinare catre Bugetul de Stat al Romaniei se ridica la peste 150 de milioane euro. Evolutia indicatorului EURIBOR a determinat o crestere cu aproximativ 80% a valorii dobanzilor platite anuale de companie, de la 22,2 milioane euro in 2004 la 40,2 milioane euro in 2008.

In valoare totala de 571 de milioane euro, obligatiunile emise in 2003 au scadenta la 30 septembrie 2010 si poarta o dobanda anuala de EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) plus 1,5%. Obligatiunile vor fi convertite in actiuni RRC in cazul in care emitentul nu le rascumpara pana la scadenta.

Citeste si:

Emisiunea de obligatiuni convertibile a fost legiferata in 2003 si ulterior aprobata de Parlament si promulgata de Presedintie, fiind cea mai viabila metoda de recuperare a datoriilor istorice inregistrate de rafinaria Petromidia inainte de privatizarea sa catre Grupul Rompetrol in 2001. De asemenea, masura a fost validata si de Consiliul Concurentei, confirmand astfel ca nu a reprezentat ajutor de stat.

De la privatizarea companiei si pana acum, valoarea totala a taxelor platite de companie la bugetul de stat si alte fonduri speciale se ridica la aproximativ 4,7 miliarde dolari.

Rompetrol Rafinare a inregistrat din 2001 pana in prezent un trend ascendent al activitatilor sale, cantitatile de materie prima prelucrate majorandu-se de la 1,15 milioane in 2000, inainte de preluare, la peste 3,8 milioane tone in 2007. In primul semestru al anului, compania a consemnat un record istoric de 2,3 milioane tone de materie prima procesata.