Recolta de grau din regiunea Marii Negre a crescut anul acesta cu aproximativ 30%, fata de 2007, la 107,4 milioane de tone, iar preturile s-au situat sub nivelul sezonului precedent, se arata intr-un comunicat al grupului Agricover.
„Desi pretul graului a scazut cu circa 40-50% fata de 2007, ne asteptam ca in acest an preturile sa ramana la un nivel ridicat, poate chiar sa creasca pentru graul de calitate superioara”, a declarat Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover.

Acesta a mai precizat ca pe plan mondial, o cererea crescuta se va inregistra pentru graul cu calitati ridicate de panificatie. Pe de alta parte, Arsene spune ca in Romania, un motiv cu influenta negativa asupra comercializarii graului la preturi maxime il reprezinta procentul scazut al cantitatilor disponibile din graul cu aceste caracteristici.

Potrivit reprezentantului Agricover, toate tarile din regiunea Marii Negre au inregistrat productii ridicate de grau, iar suprafata cultivata a fost cu mult superioara celorlalte culturi.

De asemenea, Arsene sustine ca pretul graului a scazut simtitor fata de maximul anilor precedenti si aceasta datorita previziunilor bune de recolta la nivel mondial pentru sezonul 2008- 2009.

"In ultimele saptamani, s-au inregistrat insa anumite cresteri ale pretului graului, estimarile aratand ca acesta va continua sa creasca usor in cazul graului de buna calitate, iar exportul va fi limitat. Pretul mondial al graului va continua sa creasca- cu diferite procente in functie de calitatea recoltelor- in special din cauza secetei inregistrate in Argentina si Australia iar acest fapt va determina o crestere a pretului si in regiunea Marii Negre", a mai precizat Arsene.

Productia mondiala de grau in 2008-2009 va atinge un nivel record de 670,8 milioane de tone, cu 6,5 milioane mai mult decat luna trecuta si cu 60,2 milioane mai mult decat anul trecut.

Cresteri s-au inregistrat in statele Uniunii Europene, India, Rusia, Ucraina, Statele Unite, iar diminuari s-au inregistrat in Afganistan si Argentina.

Stocurile globale de grau estimate pentru august 2008 au fost de 136,2 milioane de tone, cu 3,1 milioane mai mult decat luna trecuta, ceea ce reprezinta un record, potrivit reprezentantilor Agricover.

In ceea ce priveste exportul de grau al tarilor din regiunea Marii Negre, in perioada 2008-2009 acesta este estimat la 32,7 milioane de tone, fata de 21,06 milioane de tone in 2007-2008.

"La inceputul perioadei, exporturile au crescut din Ucraina, Rusia si Bulgaria, insa problemele legate de capacitatile logistice si de marimile porturilor din zona sunt un factor decisiv in stabilirea cantitatilor la export. Logistica disponibila in regiunea Marii Negre nu este capabila sa tranziteze intreaga capacitate de export ale tarilor din regiune, si mai mult decat atat, chiar la cantitatile actuale ale exporturilor de cereale, porturile din Rusia, Ucraina si Bulgaria au capacitatile de prelucrare aproape de limita maxima”, a precizat Robert Arsene.

Grupul Agricover este furnizor de seminte, ingrasamintele si produsele fitosanitare necesare, in timp ce serviciile integrate oferite fermierilor includ consultanta tehnica de specialitate, suport financiar, asigurarea recoltei, servicii logistice si de siloz, precum si sprijin in valorificarea culturilor.

Infiintata in 2000, prin fuziunea dintre SC Comcereal Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover si-a extins afacerile in domeniul agribusiness-ului, oferind in prezent solutii integrate pentru fermieri.

Avand aproximativ 800 de angajati, Grupul Agricover este structurat pe sase divizii si companii: Agricover Distributie, Agricover Cereale, Agricover Samanta, Agricover Silozuri, Agricover Logistica si Agricover Credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri