O companie britanica a gasit zacaminte de gaz in perimetrul pe care l-a concesionat, alaturi de Romgaz, in judetul Suceava. Va extrage aproape 53.000 de metri cubi pe zi, de circa sase ori mai putin decit scot primii straini care au descoperit gaz in Romania, dupa razboi, nemtii de la Wintershall. Insa, raminem inca dependenti de gazul din import care vine doar din Rusia.

Compania britanica Europa Oil & Gas a anuntat descoperirea unui zacamint de gaze naturale in Romania. Potrivit editiei de ieri a cotidianului Financial Times, a doua sonda forata in perimetrul de la Bilca (Suceava) a fost un succes si, ca atare, cantitatea de gaze extrase din aceasta zona va dubla nivelul productiei totale de gaz a companiei britanice, estimat la 330 de barili echivalent petrol pe zi. Potrivit cotidianului britanic, piata de capital a reactionat imediat-actiunile companiei au crescut cu 23% in ziua care a urmat anuntului.

Perimetrul de explorare de la Bilca a fost concesionat de statul roman unui consortiu format din companiile britanice Europa Oil @ Gas si Ramco si societatea nationala romaneasca de profil, Romgaz. Ultima are rolul de a construi infrastructura prin care gazul gasit in acest perimetru sa poata ajunge la consumatori. In acest sens, conducta care leaga perimetrul de sistemul national de transport este construita pe jumatate, finalizarea ei fiind conditionata tocmai de un rezultat pozitiv al explorarii.

Au ramas micile firme

Potrivit companiei americane de consultanta Cambridge Energy Research Associates, Romania reprezinta cea mai mare piata de gaze naturale din estul Europei, cu o crestere anuala a cererii de 4,4%. Cu toate acestea, cifra este buna pentru firmele mici, nu pentru giganti.

La jumatatea acestui an, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale anunta ca marile firme straine s-au retras din afacerile de explorare din Romania si ca micile firme sint cele care concesioneaza perimetrele, din cauza ca profiturile nu sint mari. De altfel, englezii care au gasit gaz in Suceava sint o firma mica, dar mai mult de jumatate din rezervele estimate (35 milioane de barili echivalent petrol, in total) se gasesc in cele cinci perimetre concesionate in Romania, dintre care in patru doar se exploreaza. Iar compania are capacitati de explorare si productie in Anglia si in mai multe tari europene.

Putin fata de necesar

Europa Oil & Gas devine a doua companie care descopera zacaminte de gaz in Romania. Prima companie in cazul careia forajul in zone virgine s-a finalizat cu succes a fost Wintershall. Firma germana, care are strinse legaturi cu rusii de la Gazprom, a descoperit un zacamint masiv de gaze linga Sighisoara, in toamna lui 2003. Exploatarea a inceput anul trecut si, de atunci, din acest perimetru se extrag 300.000 de metri cubi de gaz pe zi. Pentru comparatie, cantitatea de gaz care va fi extrasa din perimetrul din Suceava se ridica la 52.800 de metri cubi de gaz pe zi. Pe an, englezii vor extrage de aici circa 22 de milioane de metri cubi. La ora actuala, consumul total al Romaniei este de circa 17 miliarde de metri cubi pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri