Litigiul existent intre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si operatorii de telefonie mobila Mobifon si Orange se va desfasura, cel mai probabil, si in continuare, intr-o discretie absoluta. Dupa ce Curierul National a publicat marti, in premiera, informatii despre procesul existent intre ANRC si cele doua companii, nici reprezentantii Mobifon si nici cei ai Orange nu au dorit sa faca precizari suplimentare, sustinand ca subiectul este mult prea sensibil pentru a fi dezbatut prin presa, si nu direct intre parti. O atitudine pana la urma justificata atata vreme cat unii jurnalisti din presa centrala traiesc cu impresia si chiar scriu ca tarifele de interconectare sunt niste dari care... ajung la bugetul de stat.
Asa cum promiteam, revenim astazi cu cateva detalii tehnice despre acest subiect.

De unde a pornit conflictul

Ulterior desemnarii companiilor Orange Romania si Mobifon drept furnizori cu putere semnificativa pe piata accesului la reteaua proprie de telefonie mobila in vederea terminarii apelurilor, companiilor li s-a impus obligatia de a realiza un model de calculatie a costurilor de tip "top down" pentru activitatile care au legatura cu interconectarea cu reteaua publica de telefonie mobila pe care o opereaza, in vederea terminarii apelurilor.

Conform Deciziilor presedintelui ANRC nr.1383/2003 si 1382/2003, cele doua companii aveau obligatia de a pune la dispozitia ANRC, pana la data de 31 martie 2004, documentatia aferenta modelului de calculatie a costurilor, care trebuia sa contina cel putin elementele prevazute in regulamentele privind realizarea modelelor de tip "top-down" de calculatie a costurilor incrementale pe termen lung aplicabile acestora. Totodata, conform acelorasi decizii, pana la data de 1 iulie 2004, operatorii aveau obligatia de a dezvolta si implementa modelele de calculatie a costurilor.

Potrivit ANRC, "deoarece termenul de 31 martie 2004 pentru trimiterea documentatiilor aferente modelului de calculatie a costurilor a fost depasit, iar in corespondenta ulterioara avuta de ANRC cu reprezentantii celor doua companii acestia nu au putut propune si justifica un alt termen pana la care ar fi putut elabora si transmite aceste documentatii, ANRC a emis, in 14 septembrie 2004 decizii de sanctionare cu amenda administrativa a acestora pentru necomunicarea documentatiei aferente modelului LRIC."

Amenda

Prin aceste decizii de sanctionare, cele doua companii de telefonie au fost obligate la plata unei amenzi administrative de 15.000.000 lei (ROL) pe zi de intarziere incepand cu data de 15 septembrie 2004 pana la data executarii obligatiei de a transmite in mod complet si corect documentatia aferenta modelului de calculatie.

Ambele companii au actionat ANRC in judecata, solicitand anularea acestei decizii de sanctionare. Procesele se afla in curs de solutionare in fata instantelor competente, astfel ca nici un leu nu a fost platit de cele doua companii.

ANRC a stabilit inca din anul 2003 limite maxime pentru tarifele de terminare a apelurilor in retelele mobile, limite aplicabile pana la data la care tarifele de interconectare vor fi determinate pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip incremental pe termen lung aprobat de ANRC.

Cum stam fata de Europa

Potrivit ANRC, "nivelul maxim actual al tarifelor de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor, de 10 centi USD/min, asa cum a fost reglementat de ANRC, se situeaza printre cele mai scazute din Europa, desi trebuie precizat ca o parte din tarifele de terminare ce compun media EU 25, nu sunt inca orientate pe costuri. Tarifele de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor au o tendinta descendenta, intrucat tot mai multe tari aplica orientarea pe costuri a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile. O astfel de decizie a fost adoptata si de catre Romania, asa cum am aratat mai sus, decizie prin care se impun in sarcina operatorilor Mobifon si Orange obligatii de nediscriminare si orientare pe costuri a tarifelor de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile a apelurilor."

Premise pentru acutizarea litigiului

In conditiile in care cei doi operatori nu isi indeplinesc obligatiile impuse prin deciziile citate mai sus, ANRC va impune tarife de interconectare bazate pe rezultatele modelelor LRIC de tip "bottom-up" pe care Autoritatea le-a elaborat deja.
Aceasta actiune este prevazuta pentru a doua jumatate a anului 2005 in planul de actiuni al ANRC, plan care a fost consultat cu industria de comunicatii si publicat inca de la inceputul acestui an, sustine Autoritatea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri