Directorul executiv al grupului siderurgic austriac Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat ca decizia in privinta combinatului pe care vrea sa il construiasca la Marea Neagra si pentru care se bat mai multe state ar putea fi intarziata, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Oficialul a mai spus ca Voestalpine trebuie sa analizeze atent finantarea otelariei si ca spera ca decizia sa fie luata pana la sfarsitul acestui an.

Tot astazi, un purtator de cuvant al companiei a dezmintit ca Voestalpine ar avea probleme financiare sau de lichiditate, dupa ce cotidianul austriac Der Standard a relatat ca firma ar fi cerut un ajutor de 300 milioane euro de la autoritatile landului Austria Superioara (Oberösterreich) pentru a finanta achizitia concurentului Boehler Uddeholm. Compania a mai anuntat ca isi mentine tintele pentru acest an.

Intarzierea deciziei Voestalpine ar putea face parte dintr-o strategie de iesire

Anuntul de joi al directorului executiv al grupului austriac Voestalpine, care indica o posibila intarziere a deciziei de alegere a amplasamentului, ar putea semnala o strategie de renuntare la acest proiect, a spus un analist al RCB, Klaus Kueng, citat de Reuters. "Cred ca se pot vedea deja semne ale unei strategii de iesire", a spus Kueng.

Mai devreme, directorul general al Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat ca decizia privind noua otelarie ar putea fi intarziata de criza financiara.

"Trebuie sa ne uitam cu atentie la finantare. Daca decizia este intarziata, va fi analizata in unul sau doua trimestre", a spus Eder.

Analistul Klaus Kueng a vazut, insa, ca pe un semnal pozitiv faptul ca Voestalpine nu se asteapta la o prabusire a pietei otelului, cel putin din declaratiile de joi ale reprezentantilor sai.

La bursa din Viena, actiunile Voestalpine erau in apreciere cu 11,5% pana la 17,30 euro, astazi in jurul orei 14, in ton cu evolutia titlurilor concurentilor sai germani Salzgitter si ThyssenKrupp. De la inceputul acestui an, aceste companii au pierdut, insa, aproape doua treimi din valoare.

Otelaria grupului austriac ar putea produce 5,5 milioane de tone de otel/an, iar tarile in care s-ar putea concretiza investitia Voestalpine sunt Romania, Bulgaria, Ucraina sau Turcia. Potrivit presei internationale, valoare investitiei este de aproximativ 5miliarde euro.

In 1 octombrie, Guvernul Romaniei si reprezentantii Voestalpine au semnat un memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea combinatului siderurgic in zona Marii Negre, dupa ce si Bulgaria semnase un memorandum similar in 8 septembrie.

In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).

Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.

Vanzarile Voestalpine in anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde de euro, compania avand aproape 41.500 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri