Combinatul ArcelorMittal Galati pregateste restrangerea activitatii in otelarii, laminoare si furnale, reducerea temporara a productiei cu 50%, suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor si redistribuirea sau chiar concedierea a sute de salariati, din cauza scaderii comenzilor.
Liderul sindicatului Solidaritatea de pe platforma galateana, George Tiber, a declarat corespondentului NewsIn, citand surse din administratia companiei siderurgice, ca unitatea se pregateste pentru o restrangere temporara a activitatii, pe fondul crizei economice mondiale, care a afectat si piata otelului.

Potrivit lui Tiber, cererea de produse siderurgice a scazut, multe comenzi fiind deja anulate, astfel ca productia de otel, fonta si laminate va fi redusa la jumatate.

"Productia la anumite produse, in special la cele de fonta, de otel si de laminate, va fi redusa cam cu 50% pentru o perioada, pentru ca a scazut cererea si nu se produce pe stoc", a spus Gheorghe Tiber.
Masurile de reducere a productiei includ inchiderea temporara a mai multor sectii din combinatul galatean, in discutii find cele din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina Aglomerare Furnale si Uzina de Laminate Plate.

"In cadrul acestei reduceri, se preconizeaza ca Otelaria 3 si TC 3 (Turnare Continua 3, n.r.) sa fie un pic oprite si reparate. Nu se stie pentru cat timp, deoarece la ora asta nici ei (oficialii din administratia companiei, n.r.) nu au niciun fel de ordin, decat sa ne pregatim ca, daca va fi cazul, sa reducem productia si sa redistribuim personalul in celelalte otelarii si turnatorii. In general, la Otelarii, din doua Turnari, va merge cate una. La Furnale, daca criza se va intensifica, vom functiona cu doua furnale in loc de patru, cate sunt functionale. Alaltaieri (miercuri, n.r.) au functionat patru furnale, ieri (joi, n.r.) au functionat trei, unul fiind oprit pentru revizie, iar azi merg tot trei furnale. La Laminoare, depinde de cerere", a afirmat presedintele Solidaritatea.

In ceea ce priveste Laminoarele, unii salariati ArcelorMittal Galati au declarat, pentru NewsIn, ca au primit informatii potrivit carora masuri similare vor fi luate la Laminorul de Benzi la Rece, Laminorul de Benzi la Cald, Laminorul de Tabla Groasa 1 si Laminorul de Tabla Groasa 2, in sensul ca aceste instalatii vor functiona ciclic, dupa cum urmeaza: doua zile productie, 15 zile pauza.

Intrebat daca acest scenariu este posibil, liderul sindical a declarat ca, deocamdata, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, dar varianta a fost vehiculata. "Nu s-a hotarat acest lucru. S-a spus ca s-ar putea sa mergem doua zile", a spus Gheorghe Tiber. Presedintele Solidaritatea a precizat ca, in general, se va restrange activitatea si se va intra in revizie in sectiile in care exista "instalatii mai slabe, care necesita reparatii mai multe".

Conform aceleiasi surse, simultan cu restrangerea activitatii, ArcelorMittal Galati pregateste suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor. "Ca masura de preintampinare a socului asta, se preconizeaza ca 75-80% dintre firmele terte sa fie scoase in afara", a declarat liderul sindical.

In acest caz, lucrarile subcontractorilor ar putea fi preluate de angajatii ArcelorMittal Galati, ale caror sectii vor fi inchise temporar.

"Daca se va reduce productia, vor fi oameni de-ai nostri disponibili si, ca sa nu ii dam afara, ii folosim pentru reparatiile si reviziile de care avem nevoie. Atunci nu mai avem nevoie de terti, care si-asa nu fac decat sa consume bani multi, nejustificat si pentru lucrari de proasta calitate", a explicat Gheorghe Tiber.

Potrivit acestuia, solutia redistribuirii personalului va fi aplicata si in interiorul combinatului, nu doar in relatiile cu firmele terte, astfel incat muncitorii sa fie platiti in continuare.

Totusi, varianta aplicarii unei noi scheme de plecari voluntare nu este exclusa. Presedintele Solidaritatea a afirmat ca, din informatiile culese de liderii de uzine, in combinat ar fi in jur de 3.000 de oameni dispusi sa paraseasca unitatea, in schimbul recompenselor financiare. Discutiile purtate de Tiber cu administratia companiei au indicat, insa, ca aceasta nu doreste sa renunte la atat de multi angajati, ci la un grup de trei ori mai mic.

"Eu am intrebat pe cineva din conducerea combinatului de ce nu da o ordonanta sa plece vreo 3.000 de oameni, ca stiam ca sunt oameni multi care preseaza. Raspunsul a fost nu, pentru ca trebuie sa reluam productia. Patronatul nu a luat inca o decizie, dar, daca va aproba un nou val de autodisponibilizari in acest an, vor fi in jur de 800-1.000 de oameni. Se vor face criterii de selectie a personalului, rationari, adica daca sunt doi soti sa plece cel cu salariul mai mic. Asta daca va fi cazul, dar nu se discuta nimic oficial. Oricum, salariatii care vor pleca vor primi 20.000, 18.000 sau 16.000 de lei, in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca", a afirmat Gheorghe Tiber.

Pana atunci, liderul sindical va urmari daca masuri de reducere a productiei vor fi aplicate si in alte unitati ale Grupului ArcelorMittal. Tiber si-a exprimat teama ca pretextul crizei mondiale sa nu fie doar o strategie a patronatului de la Galati de a oferi cresteri salariale nesemnificative in aceasta perioada, cand se negociaza contractul colectiv de munca al unitatii pentru anul 2009.

"Daca aceste masuri nu vor fi luate si in alte companii din Grup, nu numai din Romania, pe mine m-ar putea face sa cred ca s-ar putea sa fie doar o strategie legata de negocierea care tocmai a inceput.

Daca nu voi vedea ca masuri de reducere a productiei vor fi luate si in unitatile ArcelorMittal din Polonia, din Cehia, chiar si din tarile din Vest, voi crede ca nu e vorba doar de recesiunea asta, ci ca e vorba doar de o strategie de a tempera elanul solicitarilor noastre la negocieri. Dar daca este adevarat ce s-a spus, noi am facut adresa ca sa fim consultati. Le-am spus dom'le, nu ne chemati sa ne comunicati decizia, ci ne chemati sa discutam intentia", a declarat presedintele Solidaritaea, Gheorghe Tiber.

In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar proznoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei in luna mai a acestui an. Augustine Kochuparampil, CEO Arcelor Mittal Galati, a declarat atunci ca intentia Grupului este ca unitatea din sudul Moldovei sa ajunga la o productie de opt milioane de otel lichid pana in 2014. Acelasi dead-line a fost impus si pentru reducerea numarului de angajati la 10.000-11.000, fata de 13.650 de salariati, cati sunt acum, si fata de 27.000, cati erau in 2001, in momentul privatizarii SIDEX Galati.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri