Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat, de la \'pozitiva\' la \'stabila\', perspectiva ratingului \'B+\' pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group, condus de Dinu Patriciu, ca urmare a expunerii constante la riscurile de refinantare, a anuntat agentia de rating.
Coborarea perspectivei ratingului reflecta expunerea constanta a grupului la riscurile de refinantare, data fiind situatia creditelor pe termen scurt ale companiei petroliere.

Grupul Rompetrol are, in continuare, o lichiditate slaba, cu maturitati ale datoriilor pe termen scurt care depasesc numerarul si angajamente neclare de productie. Astfel, Rompetrol Group ramane dependent de reinnoirea capacitatilor sale de tranzactionare si de lucru si/sau de credite suplimentare din partea actionarilor, pentru a-si finanta obligatiile.

Aceste elemente, corelate cu creditarea ridicata a grupului si acoperirea foarte mica prin dobanzi, lasa compania cu un profil vulnerabil de creditare in contextul conditiilor dificile de creditare de pe piata. The Rompetrol Group vrea sa isi refinanteze o mare parte a datoriei sale pe termen scurt cu o facilitate bancara sindicalizata, potrivit NewsIn.

Ratingul Rompetrol Group reflecta legaturile sale strategice solide cu firma de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, companie integrata petroliera si de gaze naturale. Ratingul KazMunaiGaz pentru credite pe termen lung este 'BBB', cu perspectiva negativa.

Ratingul TRG ia in considerare si sustinerea financiara acordata de KazMunaiGaz grupului Rompetrol, prin credite subordonate.

De la achizitia unui pachet de 75% din actiunile TRG in 2007, KazMunaiGaz si actionarul minoritar al TRG, Rompetrol Holding SA, au acordat credite de 533 milioane dolari companiei. Creditele au contribuit la finantarea nevoii in crestere de capital de lucru, generata de pretul ridicat al petrolului si al produselor rafinate in prima jumatate a lui 2008.

Fitch observa ca KazMunaiGaz nu garanteaza creditele TRG, de unde analistii agentiei de rating trag concluzia ca actualmente nu exista planuri pentru consolidarea capitalului TRG, prin injectie de capital de la actionari, desi creditele acordate de KazMunaiGaz au o optiune de a se transforma in capital in 2011, cand imprumutul ajunge la maturitate.

Legaturile operationale ale TRG cu KazMunaiGaz s-au intensificat in prima jumatate din 2008, dupa ce firma-mama a inceput sa furnizeze TRG cea mai mare parte din petrolul necesar pentru afacerile sale de rafinare, in conditii de plata favorabile.

Rompetrol are un program de restructurare ce prevede disponibilizarea a 2.000 de salariati pana la sfarsitul anului, acestia urmand sa primeasca cel putin sase salarii medii nete, potrivit declaratiilor de marti, de la Alma Ata, ale directorului general executiv al Rompetrol Dinu Patriciu.

"Cei care vor pleca vor primi cel putin sase salarii compensatorii. La Petromidia, spre exemplu, salariul mediu net este de 1.100 de dolari", a spus Patriciu.

El a precizat ca planul de restructurare a fost intocmit in 2006 si ar fi fost pus in practica si daca nu s-ar fi vandut 75% din actiunile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri