Valoarea vanzarilor de bere populara, fabricata de cele sapte IMM-uri independente producatoare de bere existente in Romania, va fi in anul acesta de 45 de milioane de euro, cu o productie de 900.000 de hectolitri in scadere cu 25% fata de 2007, a declarat Versescu Vifor.
Presedintele Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, Versescu Vifor, spune ca anul acesta au disparut de pe piata doi producatori nationali de bere, numarul acestora reducandu-se astfel la sapte producatori care detin o cota de 4% pe piata totala a berii.

"Daca in 1995 in Romania existau 125 de producatori nationali de bere, nealinierea din timp a legislatiei romanesti la cea europeana a facut ca in prezent sa mai avem doar sapte producatori ", a adaugat Versescu, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca in Uniunea Europeana se duce o politica de sprijinire a producatorilor mici si mijlocii de bere, astfel incat, de exemplu, in Germania sunt azi 1250 de astfel de producatori, in Belgia 350 iar in Anglia 450 de producatori nationali.

Reprezentantul Patronatului a atras atentia asupra posibilitatii ca in cazul disparitiei totale a acestei categorii de producatori, multinationalele sa creasca pretul berii astfel incat acesta sa ajunga la nivelul celui european.

"In cazul marcilor de bere cunoscute, 30% din pretul de vanzare in reprezinta costul cu reclama. Micii producatori nu isi permit bugete pentru publicitate. Berea acestora este o bere apropiata de cea populara comercializata de marile companii, vanduta mai ales in zona rurala si micile orase ", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Acesta a mai spus ca pentru fiecare hectolitru de bere, producatorii mici si mijlocii platesc o acciza de 12,5 euro, pe cand o multinationala plateste doar 10 euro pe hectolitru.Totodata, cei sapte producatori au un numar de 2000 de salariati.

Printre marcile de bere comercializate de acestia se numara Robema, Bernas, Martens, Azuga, Trei Stejari sau Alutus.

In acelasi timp, Patronatul trage un semnal de alarma asupra refuzului Camerei Deputatilor de a aproba legea prin care cei sapte mici producatori nationali de bere ar fi trebuit sa fie scutiti de obligatiile bugetare inregistrate la sfarsitul anului 2003.

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) aceste obligatii bugetare reprezinta accize, impozit pe profit si TVA, care se ridica la opt milioane euro. Din aceasta suma, 70% reprezinta penalitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri