Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat vineri la Alba Iulia, in cadrul unei conferinte de presa, ca relansarea la privatizare a societatii Antibiotice Iasi nu se va produce in viitorul apropiat, ci se va astepta pana cand se va obtine cel mai bun pret posibil.
"Cu siguranta, nu o vom scoate la privatizare acum si cred ca doar un novice in materie ar scoate o societate care este perfect profitabila in plina criza de lichiditati in bancile europene si pe bursele europene", a precizat Atanasiu, potrivit NewsIn.

La inceputul lunii martie AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date.
Tot atunci Autoritatea a anuntat ca va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a SC Antibiotice SA Iasi.

Pentru a evita posibilele investigatii, Comisia Europeana recomanda ca "intreprinderea (sa fie) vanduta printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale (…), (sa nu fie) asociate conditii care (…) ar putea reduce pretul de vanzare (…), intreprinderea (sa fie) vanduta ofertantului care prezinta pretul cel mai mare, ofertantilor sa li se acorde timp si informatii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvata(…)".

Conform legislatiei, AVAS va stabili metoda de privatizare a producatorului de medicamente. AVAS detine 53% din totul actiunilor companiei. SIF Oltenia este celalat mare actionare care detine 10% din actiuni.

Guvernul Romaniei a decis, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de miercuri, 27 februarie, abrogarea art. 2 a Hotararii Guvernului 1400/2007 pentru abrogarea HG nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a producatorului de medicamente Antibiotice Iasi si afirma ca AVAS va revoca oferta de privatizare. Hotararea a fost luata dupa ce sindicatul de la Antibiotice a castigat in instanta anularea privatizarii.

Articolul 2 din Hotararea Guvernului nr. 1400/2007 prevede ca "vanzarea pachetului de actiuni al Antibiotice Iasi pentru care AVAS exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului se va derula conform metodei licitatie cu strigare, in conditiile legii".

Astfel, prin abrogarea acestui articol se anuleaza hotararea de privatizare a Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare, dar procesul de vanzare a participatiei statului ar continua in baza Legii privatizarii, metoda aleasa fiind tot licitatie cu strigare.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat pe 2 martie, la Alba Iulia, ca a solicitat Guvernului sa amane privatizarea societatii Antibiotice Iasi deoarece scandalurile din jurul acestei privatizari ar fi afectat pretul de vanzare.

Mai mult, Teodor Atanasiu a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta si a respins acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.

El a tinut sa precizeze ca Antibiotice detine doar trei procente din piata autohtona de medicamente, astfel ca preluarea de catre un investitor nu ar fi de natura sa bulverseze piata medicamentelor sau sa aiba impact major asupra preturilor acestora.

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) a raportat in primul semestru al anului un profit net de 16,65 milioane lei (4,54 milioane euro), in declin cu 20% fata de perioada similara din 2007, in timp ce afacerile au sporit cu numai 5%, ajungand la 107,32 milioane lei (29,24 milioane euro).

Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri