Petrom, cea mai mare companie din Romania, a contractat, de la cinci banci, un credit in valoare de 375 de milioane de euro, cu o perioada de rambursare de trei ani.
Aceasta este cea mai mare finantare acordata unei companii romanesti, precedentul record apartinand grupului telecom RCS&RDS, care a luat 500 mil. dolari (330 mil. euro).

Creditul contractat de compania miliardarului Zoltan Teszari il depaseste ca valoare pe cel contractat de BCR, care a obtinut, in 2006, 400 de milioane de dolari de la Bank Austria Creditanstalt, Banca Calyon, Citibank si Westlb, London Branch.

Imprumutul de 400 de milioane de dolari luat de BCR a fost sindicalizat si fara garantii guvernamentale, iar banii au fost folositi pentru dezvoltarea bancii, dar si pentru avansul unui imprumut sindicalizat, in valoare de 200 milioane de dolari, contractat de BCR in martie 2005.

Imprumutul contractat de Petrom va fi folosit pentru finantarea activitatii curente si a investitiilor.

„Petrom se afla inca in plin proces de modernizare si restructurare, un proces care necesita investitii ridicate. Pana acum, investitiile au fost sustinute din majorarea de capital realizata de OMV la momentul privatizarii si prin cash-flow-ul generat de activitatile noastre. Acest credit a devenit necesar pentru a sustine programul de investitii de circa 1,5 miliarde de euro anual. Obtinerea unor angajamente pe termen mediu din partea bancilor, in contextul actual atat de instabil, demonstreaza si consolideaza pozitionarea solida a Petrom”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO Petrom.

In ultimii trei ani si jumatate investitiile grupului Petrom s-au ridicat la 3,41 miliarde euro. In cursul lunii iunie a acestui an, ca urmare a revizuirii strategiei pentru 2010, compania estimeaza investitii anuale pentru perioada 2008-2010 de circa 1,5 miliarde de euro.

„Avem cel mai mare buget de investitii din sectorul energetic, avem solutii viabile pentru provocarile acestui sector, iar prin proiectele si initiativele noastre vom contribui la securitatea aprovizionarii energetice in Romania”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Imprumutul a fost acordat de cinci banci care sunt prezente si in Romania, respectiv Unicredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich si Societe Generale Bank & Trust.

Petrom va plati pentru credit o dobanda anuala cu 1,5% mai mare
decat rata de referinta a dobanzii, iar cea mai mare parte din cele 375 milioane euro va fi retrasa in euro si lei, existand posibilitatea ca imprumutul sa fie folosit si in dolari.

“Tranzactia reprezinta un moment important in operatiunile financiare internationale ale Petrom, fiind prima tranzactie internationala a companiei dupa privatizare. In ciuda conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare internationale, tranzactia a fost semnata cu succes datorita relatiei solide dintre Petrom/Grupul OMV si bancile participante”, a declarat Reinhard Pichler, director financiar Petrom.

Compania Petrom, care are ca actionar majoritar grupul austriac OMV, este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 13,59 miliarde lei (3,6 miliarde euro), conform cotatiei de inchidere de miercuri, de 0,24 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri