Compania de constructii Vega \'93 din Galati se asteapta la o scadere a volumului constructiilor rezidentiale pe fondul crizei mondiale, cu ieftinirea locuintelor si reducerea profitului, insa apreciaza ca piata locala va fi salvata de constructiile industriale - drumuri si canalizare.
Potrivit managerului general al Grupului Vega, Corneliu Istrate, recesiunea mondiala isi face simtite efectele pe piata imobiliara locala, transmite NewsIn.

Vanzarile de locuinte sunt in scadere, in special in sectorul apartamentelor vechi, ale caror preturi au coborat cu pana la 25.000 de lei la Galati. Grupul a simtit deja o reducere a achizitiilor in piata, insa nu prognozeaza pierderi directe, cel putin in urmatoarele 12 luni, deoarece lucreaza in sistem simultan de constructie si contractare.

"De obicei, compania a realizat investitii imobiliare proprii si, pe masura derularii executiei, locuintele au fost contractate. Totusi, s-ar parea ca a scazut putin pulsul. Oamenii se intreaba de ce sa isi cumpere acum o locuinta, cand o pot achizitiona la un pret mai mic peste o saptamana sau o luna. Dar la ce nivel de locuinte avem noi in plan, si anume aproximativ 250 de apartamente, suntem convisi ca atunci cand le vom termina, mai exact la finele lui 2009, le vom vinde daca nu in totalitate, in mod cert intr-o proportie de 80%", a declarat Corneliu Istrate.

Managerul Grupului Vega a precizat ca, momentan, preturile practicate de companie sunt acceptate de piata. Totusi, in cazul unei scaderi dramatice a cererii, compania nu va incuraja vanzarile apeland la solutii puse deja in practica de jucatorii din pietele imobiliare puternice, precum Capitala, unde vanzatorii le propun clientilor oferte care includ, pe langa locuinta, facilitati de asigurare sau autoturisme. Grupul a inceput sa analizeze, in schimb, instrumente precum inchirierea.

"Probabil ca vom oferi unele apartamente spre inchiriere. Cu alte apartamente, cred ca vom crea facilitati salariatilor nostri, in sensul ca le vom asigura fie vanzarea in conditii preferentiale, fie inchirierea", a spus Istrate.

Omul de afaceri prognozeaza o reducere maxima de 10% a preturilor la locuinte, pe fondul diminuarii tranzactiilor in sectorul imobiliar si a caderii unei piete interdependente, cea a materialelor de constructii, unde companiile locale pierd teren in fata importatorilor.

"Otelul-beton a avut o evolutie formidabila in acest an. In august 2008 a atins plafonul de 4,1 lei plecand de la 1 leu in decembrie 2007, iar acum a ajuns la 2 lei, o fluctuatie fantastica. Cred ca este efectul reducerii constructiilor civile, care sunt un mare consumator de otel-beton. Noi am luat de pe mai multe piete: de pe piata interna, pentru ca era cea mai la indemana, dar de obicei nu ne satisfacea cererea, si din import, Ucraina si Turcia, de unde otelul-beton a venit cu costuri ceva mai mici decat otelul-beton romanesc", a afirmat managerul Grupului Vega.

Potrivit lui Corneliu Istrate, criza din sectorul imobiliar va reduce volumul profiturilor cu pana la 30% in constructiile rezidentiale, insa nu va genera pierderi foarte mari daca rata profitului va fi mentinuta constanta. "Criza va reduce sigur profitul, ca volum. Probabil ca fi o scadere de 20-30%. Important este sa-ti mentii rata profitului. Chiar daca ai un profit mai mic, sa-ti mentii rentabilitatea cu urmarirea continua a tuturor costurilor", a declarat omul de afaceri.

Totusi, acesta a precizat ca, la general, piata constructiilor va fi salvata de celelalte sectoare din ramura. "In constructii, pana cand nu vor fi facute acele retele de drumuri, de autostrazi pe cateva mii bune de kilometri, nu se poate pune problema sa scada volumul constructiilor si cred ca asta duce la 10-15 ani de volum de lucru foarte mare. Piata creste, mai ales datorita acestor lucrari de infrastructura. Ele mentin procentul volumului de crestere, chiar daca imobiliarele scad", a afirmat Corneliu Istrate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri