"Din 2013, la costurile energiei se vor putea adauga in proportie de 100% si costul emisiilor de dioxid de carbon. Acest fapt ar putea conduce la dublarea costurilor producatorilor de energie electrica pe carbune, cu afectarea potentiala a competitivitatii economiei romanesti si va genera, de asemenea, costuri sociale, afectand consumatorii finali, adica cetatenii", a declarat la Roma, Gabriel Baleanu, in cadrul conferintelor Focus Energetic.

Potrivit acestuia, indeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si de crestere a ponderii resurselor regenerabile implica reforme structurale majore in toate domeniile economice, scrie NewsIn.

Asumarea de catre Romania a obligatiilor nationale care vor decurge din pachetul legislativ va genera efecte asupra intregii economii, inclusiv asupra cresterii economice si a competitivitatii industriei (mai ales asupra industriei mari consumatoare de energie si a industriei energetice), a mai spus Baleanu.

"Referitor la propunerea de Directiva care modifica Directiva 2003/87/CE pentru a imbunatati si extinde schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, Romania considera ca trebuie analizat impactul asupra sectorului energetic a deciziei de tranzactionare 100% contra cost a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, incepand din 2013, deoarece acest lucru va implica punerea in pericol a sigurantei in alimentarea cu energie electrica, relocarea catre state terte, non-UE, in domeniul productiei de energie electrica, cresterea preturilor energiei electrice, avand in vedere ponderea carbunelui in mix-ul energetic", a explicat oficialul MEF.

Citeste si:

In opinia lui Baleanu, trebuie promovata utilizarea biocombustibililor lichizi, a biogazului si a energiei geotermale si sustinuta activitatea de cercetare-dezvoltare si diseminare a rezultatelor cercetarilor aplicabile.

Potrivit estimarilor, cererea totala de energie in 2030, la nivel global, va fi cu circa 50% mai mare decat in 2003, iar pentru petrol va fi cu circa 46% mai mare. Rezervele certe cunoscute de petrol pot sustine un nivel actual de consum doar pana in anul 2040, iar cele de gaze naturale, pana in 2070, in timp ce rezervele mondiale de huila asigura o perioada de peste 200 de ani, chiar la o crestere a nivelului de exploatare.

Comisia Europeana propune un set de documente care prezinta Noua Politica Energetica a UE urmatoarelor obiective: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, pana in anul 2020 si cresterea ponderii surselor regenerabile in totalul mixului energetic de la cel putin 7% in 2006, la 20% din totalul consumului de energie al UE pana in 2020, reducerea consumului global de energie primara cu 20%, cresterea ponderii biocarburantilor la cel putin 10% din totalul continutului energetic al carburantilor utilizati in transport in anul 2020.

De asemenea, Comisia Europeana a lansat la 23 ianuarie 2008 pachetul de proiecte legislative "Schimbari climatice-energii din surse regenerabile", pachet ce contine si obiectivul 20/20/20.